Prije godinu dana sklopljen ugovor za zakup površine od 382.54 m2 na razdoblje od pet godina, između Grada Zadra i tvrtke Red White Blue iz Turnja, došao je na naplatu nakon prošlogodišnjeg moratorija.

Marko Kadija, vlasnik te tvrtke koja je na natječaju dobila prostor u zgradi na ulazu u Grad za izgradnju baštinskog hotela, naišao je na novi i najveći problem. Na naš upit, Kadija je potvrdio kako hotel neće biti uređen i otvoren ove turističke sezone.

- Veliki problem radi nam vlaga koja je s dvorišne strane prodrla u zgradu. Inženjeri rade projekt sanacije i radovima ćemo pristupiti vrlo brzo, kroz tjedan dana, najavio je Kadija.

To je ono o čemu je govorio Hrvoje Petričić, unajmitelj prostora Atrija koji se javio na natječaj, ali bez namjere da pobijedi, jer je očito bio u pitanju rizičan posao. S obzirom na svoja iskustva s prodorom kanalizacije u prizemlju zgrade te starim i propusnim krovištem, Petričić je tada izjavio da bi trebalo dodatno uložiti milijune u građevinsku sanaciju i obnovu zgrade.

Nakon dugog kišnog perioda, vlaga je nagrizla zapuštenu zgradu. Na taj problem, kojeg smo u novinarskom upitu prenijeli vlasniku građevine - Gradu Zadru, iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom samo su šturo odgovorili: Zakupac Red White Blue zadužuje se za zakup od 1. siječnja 2021. godine.

Prije toga su nas podsjetili kako je "zaključkom Gradonačelnika zakupnik Red White Blue za predmetni poslovni prostor bio oslobođen plaćanja zakupnine do 31. prosinca 2020. godine zbog radova u ulici Bedemi zadarskih pobuna i nemogućnosti pristupa objektu".

Kadija je bio oslobođen 10 mjeseci zakupa koji mjesečno iznosi gostovo 6.500 eura. Prošlog je proljeća novi zakupac očistio taj prostor iz kojeg su zadnje iselile Hrvatske ceste i Državna revizija.