Od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. Zorana Škrgatića zatražili smo više informacija o nabavi vrijednoj 14 milijuna kuna, koja je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine izazvala sumnju oporbenih vijećnika, a na čija pitanja o količini potrošnog materijala za testiranje na Covid-19 predstavnici Županije, kao osnivača ustanove, nisu imali konkretan odgovor.

- Nabavit ćemo onoliko koliko nam je potrebno za rad u godinu dana. Koristimo od 200 do 400 testova dnevno, a na vrhuncu epidemije koristili smo i 500. Cijena kompletnog testa je 333 kune i kada to sve pomnožite, dobijete iznos koji je znatno veći od nabave. Nećemo potpisati ugovor na 14 milijuna kuna, već ćemo iz mjeseca u mjesec nabavljati koliko nam bude potrebno i Bogu hvala ako više ne bude korone, rekao nam je Škrgatić ističući kako nabava ne uključuje novi uređaj, što su neki iščitali iz velikog iznosa.

U zadarskom Zavodu imaju dva PCR uređaja, za koja nabavljaju testove koji su nešto skuplji od prosjeka.

- Nabavljamo i jeftinije testove, no s njima imamo veliki problem. U datom trenutku znali smo ih tri puta ponavljati da bi došli do rezultata, rekao nam je dr. Škrgatić dodajući kako je Zadar među prvim gradovima koji su van Zagreba počeli provoditi testiranja na Covid-19, a rezultati su se, prema njegovim riječima, znatno kraće čekali nego u drugim gradovima.

Zbog velike potrošnje skupog laboratorijskog materijala uslijed povećanja opsega poslova Službe za mikrobiologiju i parazitologiju, a koji se u najvećem dijelu odnose na potrošni materijal vezan uz testiranje na Covid-19, rashodi Zavoda za javno zdravstvo za materijal i sirovine u 2020. godini porasli su za 435,5% te su iznosili 25.056.951 kuna.

Prema podatku kojeg smo dobili od ravnatelja Škrgatića, u istoj godini napravljeno je 9288 testiranja bez uputnice. Ona se naplaćuju 800 kuna, čime dolazimo do iznosa od preko 7 milijuna kuna. No, to nije čista zarada Zavoda jer od toga treba oduzeti troškove nabave i održavanja uređaja, plaće djelatnika, režije...

- Od HZZO-a dobivamo 800 tisuća kuna, a samo na isplate plaća za 130 djelatnika mjesečno odlazi 2.1 milijuna kuna, ističe ravnatelj županijske ustanove objašnjavajući kako je i Zavod pogodio "lockdown" jer je njihovo tržište povezano s ugostiteljskom djelatnošću, odnosno zarađuju od izdavanja sanitarnih knjižica, tečajeva higijenskog minimuma i slično.