Mještani Arbanasa u uputili su javno pismo potpore svom sumještaninu Giuseppeu Giergiji, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog porezne prijevare u vrijeme kada je bio direktor KK Zadar.

- Kad se kaže Zadar je grad košarke, onda se misli na dva čovjeka koji su taj epitet svom gradu nadjenuli i koji to simboliziraju: Josip Pino Giergia i Krešimir Čosić. Oni su osobe koje su Zadar napravili gradom košarke. Krešo je nažalost prerano umro, a Pino je već u poodmakloj dobi, ali još uvijek vitalan i dobroga zdravlja. Cijeli svoj život uložio je u košarku, najprije kao vrhunski igrač, a onda kao trener, selektor i košarkaški djelatnik. I sve je to obavio na najvišem nivou s puno uspjeha i bez iti jedne veće mrlje u cijeloj karijeri.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća nastupao je redovito za reprezentaciju bivše države. Još davne 1963. na svjetskom prvenstvu u Brazilu Pino je uvršten u prvu svjetsku petorku. Nazivan je „zadarskim košarkaškim genijem." Nastupao je 1964. na olimpijadi u Tokiju gdje je bio jedan od najboljih igrača svijeta. Zahvaljujući njemu Zadar je u više navrata bio prvak bivše države i da dalje ne nabrajamo sve sportske rezultate.

Za svoj rad dobio je mnoga priznanja i nagrade, kako domaće tako i međunarodne. Proglašavan je sportašem Hrvatske davno prije nego što je ona postala samostalna, još 1963. Tada, šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, proglašavan je najboljim sportašem ovoga grada čak i tri godine zaredom! O njegovim sportskim uspjesima već su napisane knjige. Nakon završene igračke karijere oko pola stoljeća djeluje kao trener najprije u Zadru, a kasnije i diljem Europe. Također radi i kao košarkaški djelatnik.

Mnogo je funkcija obavljao ne samo kao vrsni poznavalac košarkaške problematike, nego i kao počasna osoba. On nije poznavao administraciju, niti se to od njega tražilo, cijeli svoj životni vijek bavio se sportom. Njegovo ime je bilo ono koje je otvaralo sva vrata i bilo zaštitni znak kvalitete. O računovodstvenim upravnim i proceduralnim postupcima odlučivali su drugi.

Pa kad ga se sada nakon cijelog života takvoga djelovanja u njegovoj 83-oj godini optužuje da je navodno nešto krivo supotpisao ili potpisao, to zvuči smiješno.

Svima u košarkaškom klubu i Gradu Zadru je potpuno jasno da se Pino isključivo bavio košarkom, a ne poreznom problematikom, i da je htio nije se mogao u to upuštati jer financijsku, računovodstvenu problematiku ne poznaje.

Mi mještani Arbanasa, njegovi sugrađani, Mjesni odbor Arbanasi, ovim pismom želimo u ime našega mjesta i vjerojatno u ime cijelog Grada iskazati poštovanje i dati podršku Josipu Pinu Giergiji, a isto tako ukazati i osuditi način na koji je doveden da se brani od onog što u svojoj karijeri nije radio i čime se nije bavio;

stoji u pismu što ga potpisuju Serđo Dokoza-Nikpalj, Zvonimir Rogić, Franko Kotlar, Edi Perović, Danijel Kotlar, Marino Grdović, Leo Mišura, Josip Nikpalj - Koki, Đino Matešić, Josip Bepo Bajlo, Vili Kalmeta, Niko Perović, Antonio Duca, Đani Bajlo i Siniša Petani - Iba.