"Gdje je nestao bivši dogradonačelnik Tino Herenda?", pitaju se Pažani od prošlog tjedna. Po gradu se pročuo glas da je nekadašnjeg predsjednika paškog HDZ-a privela policija, što je široj javnosti danas putem svog Facebook profila obznanio zadarski SDP-ovac Jure Zubčić, smatrajući sumnjivom činjenicu kako ta informacija nije ranije dospjela u javnost zbog čega je institucije prozvao za diskriminaciju i rad u službi HDZ-a.

No, iz PU zadarske ističu kako nije riječ o novoj kriminalističkoj istrazi, već o aktivnostima o kojima nikada nisu izvještavali javnost, poput dovođenja osoba na sudske rasprave ili izdržavanje zatvorske kazne. U ovom slučaju riječ je o posljednjem, ali u policiji su nam mogli tek potvrditi kako su postupali na temelju naloga nadležnog tijela. Za više informacija uputili su nas na Županijski sud u Zadru.

- Temeljem naloga za sprovođenjem koji je izdala sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru od 9. veljače 2021. sproveden osuđenik Tino Herenda radi izvršavanja kazne zatvora u trajanju od 2 godine, po pravomoćnoj i izvršnoj presudi Županijskog suda u Zadru od 1. listopada 2018., posl. br. K-6/12 zbog kaznenog djela iz čl. 256. st. 3. u svezi st. 1. KZ/11, a na koje izvršavanje kazne je upućen temeljem pravomoćnog rješenja o upućivanju Županijskog suda u Zadru od 12. studenog 2019., posl. br. Ik-I-115/19. Sprovođenje su izvršili djelatnici PU zadarske, PP Pag te su dana 16. veljače osuđenika sproveli u Centar za dijagnostiku u Zagrebu, službeni je odgovor glasnogovornice suda, sutkinje Dijane Grancarić.

Riječ je epilogu slučaja iz 2011. godine, kada je Herenda prijavljen zbog utaje poreza. Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je toliko vremena prošlo od pravomoćnosti presude i rješenja do konačnog upućivanja Herende u zatvor u kojem će boraviti dvije godine.