Impresivan prizor dostave na zadarski način jutros je snimila jedna naša čitateljica, začuđena prometom motoriziranih vozila na Kalelargi.

Da ironija bude veća, kolona motoriziranih vozila imala je prepreku - postavljenu ogradu zbog radova na sanaciji dijela kamene podloge.

Radnici Stipčevića razbili su uglancani lavdarski kamen uz šaht odvodnje i to usred križanje via cardo i via decumana maximus - antičkog rastera ulica po kojem je poznata zadarska povijesna jezgra. Međutim, slavnu prošlost pregazila je modernost.

Zbog ulaska motornih vozila u povijesnu jezgru, kamene ploče na dijelu decumana maximus prema crkvi Gope od zdravlja su razdrobljene. Njihovog stanja i izgleda posramilo bi se svako selo na otoku Braču, ali ne i zadarski komunalci. Od nemuštog krpanja nema puno koristi dok gradske vlasti ne odluče prekinuti lošu praksu nakon popločavanja s novima kamenom sve ono što je uništeno proteklih godina.

Rješenje dostave kojima je ukinut poslijepodnevni ulazak u Grad osim onima s dozvolom te obilježena mjesta za dostavu na obodima pješačke zone, nisu promijenili navike, količinu vozila, štetu te prizore nad kojima se još uvijek zgražaju građani Zadra.