Ovog tjedan u eteru Radija 057 razgovarali smo s mladom osnivačicom Konjičkog kluba Zadar Petrom Bikić, zahvaljujući kojoj na zadarskom području još uvijek postoji mjesto za ljubitelje ovog sporta. 

- Prvo sjećanje na konje pamtim iz dana kad me tata odveo u Konjički klub Epona, gdje sam ih prvi put upoznala i krenula trenirati sa svojih 11 godina. U "Eponi" sam provela cijelo desetljeće, puno naučila i stekla svoje trenerske licence. Gašenjem tog kluba, nisam imala drugog izbora - htjela sam da se ovaj sport nastavi u Zadru, pa sam osnovala svoj vlastiti klub, rekla nam je Petra.

Iako u Zadru ovo nije zastupljen sport, sve se više i više razvija. Trenutno ima oko 50-ak konja u krugu grada. I to sve zahvaljujući tome što mlada osnivačica Konjičkog kluba nije odustala od svojih snova. Ona je ujedno jedna od dvije osobe u Dalmaciji koja ima trenersku licencu FEI level 2, osvojila je Preponski kup grada Sinja, prvakinja je Dalmacija kupa u dresurnom jahanju koji je novost u Biogradu na Moru, dok je u preponskom osvojila treće mjesto. U Zagrebu se natjecala u disciplini eventing gdje je osvojila drugo mjesto. Turnire posjećuje koliko može, ali kako i sama kaže, ne dovoljno često koliko bi htjela, jer put do metropole iziskuje puno truda i novca.

U Petrin konjički klub, koji se nalazi u Kožinu, mogu doći djeca za druženje s konjima, a za jahanje je potrebno rezervirati poseban termin.

- Ono s čime se najviše želimo baviti su natjecanja i sport. Cilj nam je što više naših jahača pripremiti za to. Ove godine nadamo se otići na Državnom prvenstvo u dresurnom jahanju. Imamo par mladih konja koje bi htjeli pokazati, kazala je Petra.

Bavljenje konjičkim sportom nije toliko jednostavno kao što izgleda.

- Kada dođe neki novi učenik koji želi naučiti jahanje, kreće se polako, hodom. Na konju radimo vježbe za noge što je u principu najbitnije za jahanje. Onda se postepeno uči kas i galop, za koje sveukupno treba oko šest mjeseci upornog treniranja. Tada se polaže prva jahaća dozvola pri Hrvatskom konjičkom savezu. Nakon toga, jahači se odlučuju hoće li ostati rekreativci ili ići na natjecanja, iznosi Petra na upit kako izgledaju prvi treninzi za početnike.

Javiti joj se možete putem društvenih mreža, Facebooka i Instagrama. Od ponedjeljka su ponovno dozvoljeni treninzi na otvorenom, pa je možda upravo sada pravo vrijeme!