Cjepiva protiv koronavirusa u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije stižu na tjednoj bazi, a predviđena je procijepljenost 70 posto stanovnika, izjavio je to za TV Diadoru, šef epidemiološke službe Alan Medić.

Nakon cijepljenja u staračkim domovima, ovaj tjedan su na redu tri zadarske bolnice. Ukupno 1500 osoba primit će prvu dozu BioNTech/Pfizer cjepiva, ustvrdio je dr. Medić. A onda stiže cjepivo Moderne kojeg je EMA, agencija Europske komisije, dala uvjetno odobrenje za stavljanje u promet u izvanrednim situacijama kao što je je pandemija. U veljači će Zavod dobivati istu količinu cjepiva, 900 doza tjedno, tako je dogovoreno u rasporedu koji se kroji u Zagrebu.

Da se olakša cijepljenje u primarnoj zaštiti, gdje treba prvo motivirati liječenike obiteljske medicine, u Stožeru Zadarske županije dogovaraju otvaranje punktova, otkrio je dr. Medić. Ukupno četiri od kojih će jedan biti u samom Zadru, kako bi se osigurala pristupačnost cijepljenju, koje je naravno na dobrovoljnoj bazi.

Država je ta koja, prema riječima zadarskog epidemiologa, mora voditi kampanju u kojoj će promovirati i informirati korisnost cijepljenje. Sadašnje stanje zaraze se smirilo, a umirit će se tek kada građani budu dovoljno procijepljeni, istaknuo je dr. Medić.

Oni koji su imali COVID-19 mogu se cijepiti za tri mjeseca. Među njima je i dr. Alan Medić koji je na vlastitom primjeru ukazao kako ta bolest nije beznačajna. S većom količinom unosa virusa, što se njemu dogodilo, 10 dana je imao visoku fibru i pomno je osluškivao simptome koji se pojavljuju 7. dana, ispričao je pred kamerama dr. Medić koji ima 51 godinu i dobru fizičku kondiciju koju održava plivanjem na Višnjiku.

On se i svake godine cijepi protiv gripe koja još nije stigla.