Virtualna sjednica Gradskog vijeća trajala je 12 sati a da vijećnici, kako to običaj nalaže, nisu u pauzi pojeli božićni bakalar.

Neki se nisu ni vidjeli, ali su se čuli, drugi nisu ni glasa pustili - samo su "klikali" za, umjesto podizanja ruku uživo. Karakter takve sjednice oslikalo je izbacivanje iz etera, odnosno iz vlastitog doma trojice vijećnika Akcije mladih. Nekolicina oporbenih vijećnika trudilo se, nakon što su proučili materijale, raspravljati o uzaludnim promjenama, a s druge strane vijećnici vladajuće koalicije referirali su se uobičajenim demagoškim podrškama gradskoj vlasti.

U tome je jučer bio nenadmašan HDZ-ov Rade Šimičević koji je na sva zvona ishvalio pročenicu Dinu Bušić, a zauzvrat predložio da svoje mjesto u Providurovoj palači dobije Znanstvena knjižnica, a mogao bi se tamo smjestiti i Muzej Domovinskog rata. Vijećnik Šimičević je pokazao da ne zna kako je sve već posloženo u Providurovoj.

Pročelnica za kulturu vješto je izbjegla očitovanje na takav prijedlog, kao što nije odgovorila na pitanja SDP-ovog vijećnika Ivana Matešića zbog čega Zadar Organ Festival nije dobio ni kune. Istodobno se financira zagrebačka udruga koja dolazi u Zadar. Oni će, kako kazala Bušić, organizirati niz orguljaških koncerata.

Pročelnica Bušić je odgovornost prebacila na Kulturno vijeće, koje je u osnovi savjetodavno tijelo i koje ne odlučuje o tome tko će i koliko dobiti novaca na poziv i pravila Odjela za kulturu. Udruga iz Zagreba je dobila određeni iznos koji je, prema izjavi Dine Bušić, Kulturno vijeće predložilo. Pročelnica je pritom zaboravila na "zagrebački sindrom" od prošle godine. U istom kontekstu Kulturno vijeće "prema izdvojenom mišljenju", nije se složilo s potporom Fokus komunikacijama iz Zagreba za program Sajma knjiga u Zadru, ali im je njezin Odjel dodijelio 35 tisuća kuna, a da Zadar sajma nije vidio.

Kakvu to kulturnu politiku ona vodi, pitao je Matešić, a pročelnica je njemu i svim ostalim vijećnicima kulturno savjetovala da pročitaju Strategiju kulturnog razvoja Zadar. Dobro je to štivo, preporučila je Bušić vijećnicima, istodobno odbijaći komentirati, kako je rekla, "paušalne neutemeljene ocjene" vijećnika Matešića.

Prebacivanje odgovornosti pokazao je i pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela uvodeći jednu čudnu praksu po kojoj su zadarski dimnjačari trebali putem interneta braniti odluku koju, piše u materijalima, predlaže Gradonačelnik, a izradio je Odjel za komunalne poslove. Dimnjačari su to izbjegli kao i direktor Obale i lučica, pa se, gle čuda, u video prijenosu pojavila nepoznata osoba, predstavljen kao pomoćnik direktora Marin Dvornik. Na pitanje vijećnika kako će to oni kontrolirati da parkirna mjesta koriste stanari Poluotoka, izvjestitelj Dvornik je rekao kako oni imaju svoje metode i ljude.

Tko je zaslužan, a tko odgovoran za odluku o novim parkirnim mjestima u pješačkoj zoni, to se na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća iz ovih komunalnih odluka nije moglo otkriti.

Zato je najstariji među vijećnicima Mario Pešut i ne znajući da je u prijenosu, održao kratku lekciju o odgovornosti kada je nastala pomutnja unutar gradske vlasti na amandman SDP-ove vijećnice. Gradonačelnik, gradonačelnik odlučuje o amandmanima, podučio je Pešut one koji su to njemu htjeli "uvaliti".