Gost ovotjedne emisije "Na mladima svijet ostaje" bio je mladi zadarski skladatelj Dominik Zrilić koji stoji iza nove pjesme pjevača Nene Belana prigodnog naziva "Božićna". Tako su slušatelji mogli iz prve ruke saznati kako je nastajala ova lijepa priča. 

- Nastanak pjesme bio je prilično dug, najviše zbog toga što je pjesma bila zahtjevna u smislu produkcijskog snimanja. Mi imamo kući jedan mali, improvizirani studio u kojem možemo snimati. I tako sam se ja u tom studiju zezao jednog dana s tatom, i svirao svakakve improvizacije, sve i svašta, kako to obično biva. U jednom trenutku sam odsvirao "to nešto" i tata me zaustavio i rekao da to ponovim. Kad smo se uhvatili na to, onda smo gradili dalje. Bilo je jasno da će pjesma biti božićna, imala je taj himnični prizvuk, ispričao je naš gost.


View on YouTube

Za tekst su se Dominik i njegov tata Zvonimir Zrilić, inače bivši gitarist zadarske grupe Riva, obratili obiteljskoj prijateljici Dorotei Perović. 

- Više-manje je prihvaćena prva verzija tog teksta, odmah nam se svidio i nismo morali dalje tražiti. Neni Belanu pjesma se isto toliko svidjela da ju je odmah htio sam otpjevati i izvesti. A mi smo znali da želimo zbor, pa nam je Neno pomogao dovesti Mozartine koje su se odlično uklopile. Ovo je zapravo priča o jednoj velikoj suradnji u kojoj je svatko dao svoj mali komadić da bi ispala ovakva kakva je danas.

Zbog vremenskih komplikacija pjesma koja je trebala izaći prošle godine, izašla je tek ove godine. Korona je spriječila i spot koji bi popratio "Božićnu". On nas očekuje u budućnosti, kada okolnosti to dopuste, najavio je Dominik.

- Glazba, je uvijek bila jedna od najvažnijih stvari u mom životu, i u sviračkom i u slušateljskom smislu. Mnogi u mojoj obitelji su se bavili njome - neki amaterski, a neki profesionalnije. I ja sam završio sam srednju glazbenu školu "Blagoje Bersa", smjer klavir, i jedno pola godine sam čak predavao kao zamjena u glazbenoj školi za solfeggio. Samo stvaralaštvo ne traje toliko dugo, možda samo zadnjih 4-5 godina mog života. Više sam bio u "upijanju materijala", a u jednom sam trenutku dobio poriv da iskoristim svoje glazbeno znanje i doprinesem glazbenom svijetu.

A odakle crpi inspiraciju za svoj rad?

- Odgovor je vjerojatno dosadniji nego što bi se očekivalo (smijeh). Jednostavno, ljubav prema (dobroj) glazbi. Ljudi koji me znaju, znaju i da sam prilično izbirljiv, ali uvijek mi je stalo da budem zadovoljan s tim što ću izbaciti, ističe Dominik koji dodaje da je otvoren za suradnje i s drugim glazbenim imenima, ako se i njima svidi to što on radi. 

U ladicama čekaju još neke pjesme koje su, kako kaže ovaj mladi skladatelj, u početnim fazama. 

- Nisam pod pritiskom kakvom mnogi jesu u današnje vrijeme, da izbace određenu količinu pjesama, da imaju neku konzistenciju... U svijetu u kojem bi morao raditi stvari za fakultet i izbacivati glazbu u velikim količinama, mogao bi nastati vremenski problem. Ovako, radim na njoj kada imam vremena, zaključio je Dominik.