Županijska ustanova INOVAcija, koja je od osnivanja bila na Poluotoku, planira se preseliti na Relju odmah pri dobivanju uporabne dozvole za Centar za kreativne industrije.

- Zahtjev za tehnički pregled planira se predati ovaj tjedan. Svi građevinski radovi na objektu su gotovi, a trenutno je u tijeku opremanje objekta, informacija je od ravnateljice Katarine Colić.

Javni poziv za zakup poslovnih prostora, INOVAcija namjerava objaviti u siječnju 2021 godine. Na iskazivanje interesa javilo se 20 potencijalnih korisnika.

Na mjestu nekadašnje obrtničke škole, a uz pomoć EU novca podignut je Centar za kreativne industrije, gdje će biti sjedište Inovacije. Tko će u Centru moći biti kreativan, znat će se po ishodu natječaja za zakup uredskog prostora.

- Već su određeni kriteriji za buduće najmoprimce. To mogu biti fizičke osobe koje imaju ozbiljnu namjeru postati poduzetnici, zatim poduzetnici početnici (do 3 godine) i postojeći poduzetnici koji obavljaju ili planiraju obavljati djelatnosti u pod-sektorima kreativne i kulturne industrije, ističe ravnateljica Colić. To se odnosi na računalne programe, igre i nove mediji, arhitekturu, dizajn, film, produkciju, fotografiju, umjetnost, glazbu i izvedbene umjetnosti, oglašavanje i tržišno komuniciranje, elektroničke medije, izdavaštvo ili na one koji obavljaju djelatnosti u sektorima povezanima s kreativnim i kulturnim industrijama i surađuju s poduzetnicima u navedenim pod-sektorima kreativne i kulturne industrije, dodaje ravnateljica INOVAcije.

To bi trebali biti razlikovni pojmovi i sadržaji u odnosu na korisnike poduzetničkog inkubatora za koje se, također uz pomoć EU milijuna gradi nova i veća zgrada s 2000 metara četvornih. Nositelj investicije od 24 milijuna je Inovativni Zadar, gradska ustanova.

Kreativne industrije su, međutim, novi pojam i nova poslovna scena koja bi u Zadru tek trebala sazrijevati.