Policijski službenici Policijske uprave zadarske, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Njemicu u dobi od 51 godine tereti se da je u svojstvu ovlaštene osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Manchesteru dovela u zabludu 67-godišnjaka sa zadarskog područja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi. 

S njim je sklopila ugovor o ulaganju i mu lažno prikazala da će po njegovim uloženim sredstvima u iznosu većem od 7 milijuna kuna u razdoblju od dvanaest mjeseci isplaćivati  kamate u visini do 10% na navedeni iznos, a kao sredstvo osiguranja izdati policu osiguranja osiguravajućeg društva. 

Nakon što je 67-godišnjak u svibnju 2017. godine uplatio na račun trgovačkog društva navedeni novčani iznos, 51-godišnjakinja mu je u lipnju 2017. godine izdala lažni zahtjev za izdavanje police osiguranja. Skrivajući daljnju prijevarnu namjeru kako bi ga držala u zabludi, u periodu od srpnja do studenog 2017. godine isplatila mu je više od 3.700.00,00 kuna koje je prikazivala kao kamate. 

Nadalje, u kolovozu 2017. godine sklopila je s njim istovjetni ugovor s produljenim rokovima, nakon čega je u studenom 2018. godine raskinula spomenuti ugovor i preuzela obvezu vraćanja investicijskih sredstava u određenom roku. Na koncu to nije učinila te je na taj način trgovačkom društvu pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.700.000,00 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 51-godišnjakinje državnom odvjetništvu se podnose kaznene prijave zbog sumnje da je počinila kaznena djela Prijevare u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene ili poslovne isprave.