Napokon je objavljen natječaj za izvođača na rekonstrukciji Ulice Franje Tuđmana u duljini od 890 metara, praktički od sv. Ivana, dokle su lani došle Hrvatske ceste, pa do raskrižja s Ulicom bana Josipa Jelačića.

Procjena vrijednosti radova iznosi 16 milijuna kuna. Financiranje tog projekta u iznosu od 23 milijuna kuna, osigurano je iz ITU mehanizma. Investitor Grad Zadar u ožujku ove godine osigurao je lokacijsku dozvolu na osnovu projekta kojeg je radio i s EU standardima usklađivao dipl. ing. građ. Zdravko Rambrot iz tvrtke Gin Company.

Ishođena je pravomoćna građevinska dozvola za početak rekonstrukcije dijela Ulice dr. Franje Tuđmana na raskrižju s ulicom Put Murvice, na mjestu na kojem su rekonstrukciju završile Hrvatske ceste, do ulice II Zasjedanja ZAVNOH-a. Za nastavak do raskrižja s Ulicom bana Josipa Jelačića, uključujući samo raskrižje, postoji pravomoćna lokacijska dozvola i predan je zahtjev za građevinsku dozvolu.

Iz Upravnog odjela za EU fondove, koji je zbog izvora financiranja nositelj tog zahvata u suradnji s Odjelom za graditeljstvo, dobili smo informacije o projektu kojim bi u roku od 11 mjeseci bio proširen dio Tuđmanove.

Rekonstrukcijom dionica u Ulici dr. Franje Tuđmana previđena je izvedba četverotračne prometnice na cijeloj duljini zahvata (po dva prometna traka širine 3.25 metara u svakom smjeru). Projekt se realizira radi povećanja protočnosti koja je znatno smanjena zbog suženja kolnika. Također je predviđena izvedba obostranog nogostupa i biciklističkih staza. Kolnički trak bit će širok 3 metra, 1.5m ostavljeno je za biciklističku stazu te 1.5 metra koliko treba biti pješačka staza u oba smjera). 

Novina tog cestovanog projekta je da vozila javnog gradskog prometa ostvare prednost prolaza unutar jednog prometnog traka u oba smjera vožnje. Naravno da stižu novi semafori na oba raskrižja, a ako netko misli da je u Zadru malo semafora - pripremaju se dva nova.

Dodatno će se semaforizirati pješački prijelaz u neposrednoj blizini kampusa, te raskrižje ulica Dr. Franje Tuđmana i 112. brigade (kod TIZ-a), nova je informacija o tom dugo pripremanom projektu. Još iz vremena gradonačelnika Živka Kolege.

Zbog proširenja Tuđmanove ulice, koja je najvažnija zadarska transverzala, rušit će se dio postojećeg zelenila. Vjerujemo da će biti spašeni čempresi uz crkvu sv. Ivana, a sigurno je da će se ukloniti stabla uz City Galleriju. 

Srećom da se projekt financira iz EU fondova koji imaju svoje zahtjeve, pa će se morati posaditi nova stabla. Sadi se drvored od 70-ak novih stabala Celtis australis (fafarikula, kostela), navodi se iz Odjela za EU fondove. Uz City Galleriju više neće biti zelene zaštite, jer su nova stabla predviđena na potezu od ulice Put Stanova do ulice Put Murata.

U sklopu rekonstrukcije dijela Ulice dr. Franje Tuđmana postavit će se nove cijevi za vodu, kanalizaciju, DTK instalacije kao i nova javna rasvjeta.