Knjižničari Gradske knjižnice Zadar svakog tjedna na Radiju 057 daju tjedne preporuke za nove knjige i stripove za sve ljubitelje dobrog i kvalitetnog štiva!

Ovotjedna preporuka knjižničarke Silvane Kuman je Zvao sam ga Kravata, hipnotičan kratki roman mlade austrijsko-japanske spisateljice Milene Michiko Flašar u čijem je središtu hikikomori, fenomen ekstremne socijalne izolacije japanske mladeži uzrokovan stresom, pritiskom i strahom od neuspjeha.

Mladi protagonist romana konačno napušta sobu u kojoj je očito predugo boravio i polako, oprezno otkriva svijet oko sebe. Klupa u parku čini mu se za početak najprimjerenijom. Ona mu postaje utočište i dom. Ondje počinje razgovarati s potpuno stranim ljudima i pričati o događajima koji su mu obilježili život. Uskoro upoznaje čovjeka puno starijeg od sebe s kojim se sprijateljuje.

Milena Michiko Flašar pripovijeda mirno, jednostavnim riječima, pa ipak čitatelja polako osvaja i zajedno se s njim bori za svoje junake. Svojom dobrotom i čvrstom vjerom ulijeva im volju i daje snagu da krenu dalje. Neizrecivo voli ljude i to ne pokušava sakriti - najradije bi zagrlila cijeli svijet.