ZADAR- Nakon Morskih orgulja i Pozdrava suncu, ovo bi mogla biti treća zadarska atrakcija, riječi su Jadranka Kapidžića, voditelja pogona u kojem se izrađuje sunčalište za plažu u Diklu.

Ta se atrakcija izrađuje vlastitom pameću i vještinama u velikoj radionici u Gaženici koju je unajmio Sub Mission, zadarska firma koja je taj posao dobila od Grada Zadra za tri milijuna kuna. Oni će u djelo provesti projektno rješenje arhitekta Bogdana Marova u čemu mu je pomogao najbolji zadarski statičar, dipl.ing. Davor Uglešić iz D&Z. Upravo se po njihovim nacrtima i uputama radi taj zahtjevni posao izrade konstrukcije koja će se postaviti u more, nad sikama. Danju za sunčanje, a noću će lebdjeti nad morem uz svjetlosni efekt.

- Bit će to do kraja veljače, najavio je Ivan Cokarić, direktor Sub Missiona koji nas je proveo kroz tehnički proces izrade zajedno sa zamjenikom pročelnika za graditeljstvo Matkom Segarićem.

- Ovo nije više graditeljstvo nego filigranski rad, i to je rekao voditelj pogona Kapidžić koji je sa sobom doveo mladog inženjera Karla Pervana. Njemu je to bio prvi radni dan u Sub Missionu koj ima 15 zaposlenika. Trojica majstora, koje smo tamo zatekli, došli su iz BIH-a. Više su nego zadovoljni poslom kojeg rade, uglas će bez ulagivanja gazdi. Uz sve svoje vještine, a jedan od njih ima i inozemno iskustvo, trojac je morao proći stručno osposobljavanje kako bi konstrukcije koje zavaruju dobile atest. Osim HDPE materijala koji je uvezen iz Njemačke i Češke, pa je bilo malo problema u doba zatvorenih granica, Sub Mission je, prema riječima direktora, kupio i specijalni alat za varenje iz Švicarske.

U tijeku je izrada konstrukcija po posebnoj tehnologiji, tzv. čunjeva s devet stupova koji će se već idućeg tjedna početi postavljati u betonsku podlogu na radilištu u Diklu. Cijeli taj posao odvijat će se prema sedam stručnih napomena iz D&Z-a, koje im kao "sveto pismo" stoji na zidu radionice, uz nacrte vrlo složenog i preciznog procesa. Kompjutorsko rezanje obavlja se u Šibeniku, rekao nam je Cokarić, ronilac i čovjek od mora, objašnjavajući što je i "šagoma", model te neobične konstrukcije. Na nju će se autodizalicom montirati sunčalište koje, naravno, neće biti od drva, već od VPC materijala, otpornog na utjecaj soli i sunca.

Projektno rješenje arhitekta Marova za Cokarića je bila veliki izazov i odmah je imao ideju kako će ispričati i izvesti tu priču koja će, a što je za njega najvažnije, imati predznak zadarske.

Dio posla odvija se na gradilištu u Diklu, a dio u pogonu u Gaženici