Udruga slijepih Zadarske županije organizira obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa.

Ove godine obilježavanje tog dana, obzirom na epidemiološku situaciju, organiziran je u obliku konferencije gdje su pozvani samo najbliži suradnici. Konferencija će se održati u prostorijama Udruge u četvrtak, 15. listopada u 11 sati.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata tzv. dugi bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih. Dan bijelog štapa prvi puta se obilježava 1964. godine. Republika Hrvatska se pridružila mnogobrojnim zemljama u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa 15. listopada 1996. godine kada je taj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih.

Obzirom da je bijeli štap najčešće pomagalo u kretanju slijepih i slabovidnih osoba, a nadovezujući se i na ovogodišnju suradnju s Gradom Zadrom i Turističkom zajednicom grada Zadra u sklopu programa TOURISM4ALL, smatrali smo prikladnim kao glavnu temu konferencije istaknuti Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Također, u sklopu konferencije dotaknuti ćemo se i strateških prioriteta Hrvatskog saveza slijepih i svih Udruga članica Saveza koje se odnose na: 1. Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi i 2. Inkluzivni dodatak.

- Cilj konferencije je suradnike i širu javnost putem medija upoznati sa izazovima u kretanju i pristupačnosti s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe, kao i načinima pristupa i komunikacije osobama s ovim osjetilnim invaliditetom. Obzirom da će nam gosti konferencije biti i predstavnici Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, detaljnije će se objasniti i izazovi s kojima se susreću osobe s tjelesnim invaliditetom, ističe Mladen Bajlo, predsjednik USZŽ.