Ovog vikenda, od 7. do 9. kolovoza, održava se novo izdanje tradicionalne fešte "Saljske užance". Nakon što je prošle godine otkazana zbog smrti mladog Saljanina, ove godine prebrodila je vrijeme korone te u svom vikendu uoči Velike Gospe ponovno dolazi u svom najsjajnijem izdanju.

Na Saljskim užancama više od 50 godine održavaju se različite prezentacije narodnih običaja, dok mještani sudjeluju u gastro-natjecanjma koja će oduševiti sve sladokusce. Onima koji ne žele čekati da zabava počne nude se razni restorani sa različitom ali pretežno mediteranskom kuhinjom, kao i koktel barovi te slastičarnice, u kojima možete okusiti otočki način života i njegovu gastro tradiciju.

Fešta počinje u petak Ribarskom noći - otvaranje Saljskih užanci, podizanjem zastave uz nastup Tovareće mužike, kuhanjem i biranjem najboljeg brudeta, pečenjem tuna, srdela i ostalih plodova mora.

U subotu se preko dana odvijaju saljski sportski susreti i natjecanja (utrke romobila, vrića, potakača, potezanje konopa), zatim slijedi Saljska noć (Iluminacija Porta, brodova i kaića).

Nedjeljno jutro započinje Budnicom po Salima, zatim u popodnevnim satima slijede tradicionalne Trke tovarov, spektakularan događaj za sve goste na otoku, koja se odvija na saljskoj rivi. Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara, kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj. Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje - diplomu. Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu.