Županijsko državno odvjetništvo u Zadru otvorilo je istragu protiv 47-godišnjaka, osumnjičenog za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Riječ je o slučaju koji datira iz 2017. godine, za vrijeme kada je osumnjičeni bio voditelj jednog prodajno-servisnog centra na zadarskom području.

DORH je priopćio kako postoji osnovana sumnja da je od 21. siječnja do 31. svibnja izradio četrdeset bezgotovinskih računa i računa otpremnica na ime deset kupaca unatoč tome što su kupci tu robu, po tim računima, platili u gotovini, i za što im je okrivljenik kao voditelj poslovnice bio dužan izraditi i dostaviti odgovarajući gotovinski račun, a sve s ciljem kako bi primitak novca zatajio od računovodstva i odgovornih osoba trgovačkog društva te ga koristio za vlastite potrebe do datuma dospijeća.

Navedene račune nije podmirio niti po isteku datuma dospijeća nego je neovlašteno za sebe prisvojio gotovinske uplate u ukupnom iznosu od 113.470,98 kuna te je, pored toga, izradio 26 bezgotovinskih računa i otpremnica na ime deset kupaca iako ni ti kupci nisu naručili tu robu niti im je ona isporučena. Okrivljenik je, osnovano se sumnja, na temelju tako lažnih transakcijskih (bezgotovinskih) računa izradio otpremnice i, potom, iz skladišta nepoznatim kupcima izdavao robu u vrijednosti od 68.603,56 kuna od čije prodaje je pribavio protupravnu imovinsku korist, a trgovačkom društvu prouzročio štetu u ukupnom iznosu od 182.074,54 kune, izvijestilo je odvjetništvo koje je proteklih dana otvorilo šest novih istraga, kojima su jučer popunili svoju rubriku priopćenja za javnost.