Dobar izborni rezultat HDZ-a iznenadio je i doajena zadarske političke scene Božidara Kalmetu, bivšeg gradonačelnika Zadra i ministra, te aktualnog predsjednika ŽO HDZ-a.

- Svih je iznenadilo i mene malo jer gledate i vjerujete anketama. Ovakav rezultat ni ja nisam očekivao. Ankete su jedno, a stvarni život je drugo. Uvijek postoji velik broj neopredijeljenih birača, vjerojatno je to odnijelo prevagu za koju ankete nisu znale. Mi imamo 8 mandata i to prvi put sami, nemamo nikoga u koaliciji. Prezadovoljni smo, poručio je Kalmeta u nedjelju u večernjim satima dok su se čekali konačni i potpuni rezultati izbora.

- Neupitno je da je Hrvatska demokratska zajednica nadmoćna i premoćna pobjednica izbora. Nema mjesnog odbora u Zadru u kojem HDZ nije pobijedio, a iako nemam još sve podatke, čini mi se da je takva situacija i u cijeloj županiji. To govori da ovo nije slučajno i da su građani prepoznali Andreja Plenkovića, ali i našu listu kao jedinu listu koja ima ljude koji žive u ovom kraju i koji će braniti njegove interese u Saboru, poručio je Kalmeta najavljujući borbu za ministarsko mjesto.

Imate li ideju koje bi to ministarsko mjesto bilo?, pitali su Kalmetu novinari aludirajući na raniju najavu kako će za to mjesto biti predložen pročelnik Šime Erlić zbog uspjeha njegovog odjela u povlačenju sredstava iz EU fondova.

- Imamo već nekoliko mladih ljudi koji su doista spremni i vrlo bi dobro obavljali funkciju ministra, što govorim s potpunom odgovornošću jer znam kako je biti ministar. Grad Zadar to mora imati, ne mogu glavom garantirati da će to tako biti, ali učinit ćemo sve da to dobijemo. Ova velika podrška građana daje nam pravo i obvezu da se borimo za to mjesto, poručio je Kalmeta ne želeći otkrivati imena potencijalnih kandidata za Vladu.

Bivši zadarski gradonačelnik sa zadnjeg je mjesta na listi za IX. izbornu jedinicu osvojio najviše preferencijalnih glasova.

- Stvarno nemam podatke sto se tiče preferencijalnih, pričekao bih konačne rezultate. Meni je bila želja poduprijeti ove mlade ljude, Josipa Bilavera i Nikolinu Baradić, Radu Šimičevića kao novo lice i osvježenje, te Grozdanu Perić koja se dokazala kao saborska zastupnica.

Bilaver je dodao kako su građani prepoznali rezultate, kvalitetan program i ljude.

- Ja im se mogu samo zahvaliti i obećati da ćemo nastojati i dalje što bolje i kvalitetnije obavljati naše poslove i biti im na usluzi.