Ove godine neće biti Petričkog lita, tako je odlučio Mjesni odbor Petrčana. A što ćemo? Za koga trošiti novac. Turista nema, a domaći ionako ne dolaze, kazao nam je Velimir Čubrić Vele, predsjednik MO. Prošle su godine od TZ Grada za brzinsku organizaciju ljetne zabave dobili 20 tisuća kuna. Više buke nego koristi, govorili su nam lani domicilni.

Ipak, netko se pobrinuo za svoje goste, odnosno kupce apartmana. Građevinski investitor Mladen Ninčević poslao nam je fotografije nove plaže na Punti Radman, kao dodanu vrijednost koju će koristi više od 150 ljudi. Nije to održavanje, nego gradnja plaže, odgovorili smo mu na ono što smo već pisali i što potvrđuju te fotografije. Ali to je inicijativa građana, samodoprinos, to treba pohvaliti kao i MO Petrčane i gradsku vlast, inzistirao je Ninčević, koji kao da se uključio u predizbornu kampanju.

Bili su HDZ-ovci prošlog tjedna u Petrčanima. Prije toga se gradska vlast pohvalila svojim angažmanom u tom prigradskom mjestu. Gradonačelnik Branko Dukić bio je, doznajemo, iznenađen rupom u rivi, koju je i sam fotografirao. On će urgirati kod Županijske lučke uprave, obećao je domaćinima iz Mjesnog odbora. Nema najave kako će se nastaviti projekt uređenja priobalja. preklani su Petrčanci dobili neželjeni parapet, a ostala im je opasna pukotina.

Petrčane nisu dobili ni parkiralište, a niti novu pristupnu cestu. Iako su se u svibanjskoj šetnji, gradske vlasti pohvalile tim i budućim projektom, nema novaca za njegov dovršetak. Nije pomoglo ni to što je uz trasu nove ceste bivša potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, koja se lani za 24 sata požalila kako nemaju osnove civilizacije u Petrčanima. U susjedstvu joj je i predsjednik komore Dario Jurin, podsjetio nas je na te poznate predsjednik MO uz aluziju o stavljanju... asfalta, ali dogodine, koju je objavio i na društvenim mrežama. Do tog jednog dana, parkiralište izgleda kao izorana njiva. Nije zanemariv utjecaj ni bivšeg gradonačelnika, a sada predsjednika GV, Zvonimira Vrančića koji u Petrčanima ima vikendicu.

Još poznatiji političar Vladimir Šeks, stanovnik je Punta Skale koji dijeli kuću sa svojim posinkom EU parlamentarcem Karlom Resslerom. Jake političke snage (oni se kupaju u bazenu, op.a), međutim, nisu utjecale na bolje uređenje plaže koju održava Grad Zadar. Kada smo mi sami skupljali novac, onda je to bilo i po 10 kamiona šljunka, a sada jedva četiri, požalio se Ćubrić i na vlastitu nemoć da se plaža na Punta Skali, gdje i sam stanuje, dovede u reprezentativno stanje. Zapuštenost je očita.

Grad nije imao novaca da izvadi svo kamenje bespravno nasuto u more mjesne plaže u Petrčanima, a daleko je od pogleda komunalaca i plaža na Punta Skali.