Talijanski senator koji je u devedesetim godinama sudjelovao u Domovinskom ratu opravdao se svojim ratnim iskustvom nakon što je počinio prometni prekršaj na autocesti kod Jasenica, te mu je izrečena kazna od 3.000 kuna, manja od minimalne za počinjeni prekršaj.

Ovaj je senator, sada hrvatski državljanin i poduzetnik, u travnju prošle godine vozio tom vjetrovitom dionicom autoceste brzinom od 117,45 km/h, kada je aktivno bilo ograničenje od 60 km/h, što je prekoračenje od 57,45 km/h

U obrani je okrivljenik priznao prekršaj. Rekao je da je propustio uočiti znak, svoju brzinu kretanja je prilagodio brzini kretanja prethodnog ograničenja te do njega nije došlo uslijed namjernog i grubog kršenja prometnih znakova i pravila vožnje. Osim toga, kao pripadnik 112. brigade HV-a sudjelovao je u Domovinskom ratu, u operaciji Maslenica upravo na području na kojem se dogodio predmetni prekršaj, radi čega je prilikom prolaska tim područjem iznimno emotivan. Radi posljedica ranjavanja ima status Hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata.

Moli da se uzme u obzir da je prekršajno nekažanjavan, te da zbog obiteljskih i poslovnih obaveza boravi na relaciji Zadar-Zagreb-Rim, svakodnevno je na putu te mu je vozačka dozvola nužno potrebna. Zbog svih iznesenih okolnosti sud mu nije izrekao zabranu upravljanja vozilom, a s obzirom da s primanjima od 5.000 kuna (?) uzdržava troje djece, umjesto propisane kazne između 5 i 15 tisuća kuna, izrečena mu je kazna od 3.000 kuna. Ako u roku od 90 dana plati dvije trećine iznosa (2.000 kuna), kazna će se smatrati podmirenom.