Oporba u Općinskom vijeću Gračac traži ostavku načelnice Nataše Turbić, koja se trenutačno nalazi u pritvoru zbog sumnje da je sudjelovala u koruptivnim radnjama, zajedno s državnom tajnicom Josipom Rimac. Sumnja se da je Turbić raspisala natječaj za raspolaganje zemljištem u državnom vlasništvu na području Općine Gračac, kako bi ono dospjelo u ruke poduzetnicima povezanim s Josipom Rimac. Upravo o tim okolnostima govorio je danas vijećnik Reformista Tomo Delač.

- Mi smo na prošloj, telefonskoj sjednici Općinskog vijeća, donijeli odluku o poništenju dosadašnjeg Programa raspolaganja zemljištem, ne znajući da se to radi kako bi se raspisivanjem novog pogodovalo nekome drugome. Ne želimo nikome suditi, to prepuštamo institucijama, ali pozivamo načelnicu da podnese ostavku kako bi olakšala svoju poziciju, ali i omogućila nesmetan razvoj Općine Gračac. U tijeku su važni projekti poput Cerovačkih pećina, koji ne smiju stati zbog istraga protiv načelnice, poručio je Delač.

Trenutačno općinom upravljaju Općinsko vijeće i zamjenici načelnice Robert Juko i Rajka Rađenović. S obzirom da je Juko dosta zauzet poslovnim obvezama u HAC-a, a Rađenović je na ovo mjesto dospjela kao zastupnik manjina, pa nije realno da joj vladajući HDZ prepusti upravljanje, Delač smatra kako je najbolje rješenje raspuštanje Općinskog vijeća, odnosno imenovanje Vladinog povjerenika.

Delač podsjeća kako u Gračacu ovo nije prvi put da se manipulira raspolaganjem državnim zemljištem. Na sjednici OV u prosincu 2015. godine upitao je zašto je izdana potvrda zadarskom Vigensu o korištenju 2.888 hektara zemljišta, koje su koristili lokalni OPG-ovci. Po njemu, namjera je bila za minimalnu naknadu ustupiti zemljište Vigensu kako bi ovaj koristio državne poticaje, zbog čega je Općina izdala potvrdu da ima pravo korištenja, iako su zemljište nastavili koristiti lokalni OPG-ovci.

- I ta je istraga u tijeku i ne želim ju komentirati. Ali nakon svih događaja, vjerujem da je jedino razumno rješenje ostavka načelnice Turbić, poručuje Delač.