ZADAR- Redovni profesor dr. Neven Skitarelić dobio je ovlaštenje ravnatelja bolnice, dr. Željka Čuline, da aktivira znanstvenu jedinicu.

Ona je postojala punih 30 godina, tijekom kojih je splitska bolnica bila pod zadarskom u toj djelatnosti koja je zamrla 2007. godine. Iako je zadarska bolnica tada dobila rok od tri godine da ispune uvjete za deaktiviranje znanstveno - istraživačke djelatnosti, tadašnja uprava bolnice to nije iskoristila i 2010. godine, Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala im je nagativnu ocjenu.

U međuvremenu je u bolnici stvoren korpus liječnika specijalista koji se bave znanstvenom i nastavnom djelatnošću. Znanstveni kapacitet od 12 liječnika bolnica i njihovi znanstveni radovi, bio je jedan od osnovnih komponenetni strateškog dokumenta kojem je autor prof. dr. Skitarelić uz pomoć doc. dr. Nataše Skitarelić, pročelnice Odjela za zdravstvene studije te izv.prof. dr.sci Ivana Bačića. U tom je dokumentu, među ostalim i program istraživanja za idućih pet godina. Predan je u studenom prošle godine. U složenom proceduralnom postupku do dopusnice koju treba izdati Ministartvo znanosti, upleo se i koronavirus. Iz tog je razloga dr. Skitarelić dogovorio video konferenciju putem "Skype-a" kako bi se izbjegao fizički dodir u obilasku prostora i razgovora s liječnicima.

Tročlana međunarodna komisija Agencije dala je pozitivnu ocjenu koju smo od njih dobili prošlog tjedna. Sada smo u očekivanju dopusnice koju mora izdati resorno ministartvo za osnivanje znanstvene jedinice koja će se baviti istraživanjem u biomedicini i zdravstvu, navodi dr. Skitarelić i dodaje kako će im to omogućiti da predložene projekte apliciraju prema EU financiranju.

Tko su zadarski liječnici - znanstvenici? Uz dr. Skitarelića koji će u svibnju postati profesor u trajnom zvanju, tu je dr. Boris Dželalija koji to zvanje već ima.

On, kao i dr. Nataša Skitarelić, nalaze se u kumulativnom radnom odnosu s bolnicom, jer su većinu radnog vremena na zadarskom sveučilištu. U statusu izvanrednih profesora su dr. Tatjana Šimurina, dr. Suzana Kojevoda, dr. Dražen Zekanović, dr. Robert Karlo i dr. Ivan Bačić.

Zvanje docenta imaju dr. Anamarija Mrđen, dr. Nataša Skitarelić, dr. Ivo Klarin, dr. Dario Nakić te dr. Tomislav Sorić. 

Iako nije uvršten u ekipu, izv. prof. dr. Aleksandar Knežević ima najduži znanstveni staž i spada u najcitiranije  među liječnicima zadarske bolnice.