Opća bolnica zadar jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koja se može pohvaliti pozitivnim financijskim poslovanjem. Poznata je priča kako je zdravstvo u Hrvatskoj jedno od najskupljih djelatnosti, ali zahvaljujući racionalnom poslovanju i suradnju s resornim Ministarstvom već nekoliko godina uspješno se smanjuje naslijeđeni dug.

Kako je istaknuo ravnatelj Željko Čulina gostujući na Radiju 057, radi se na opremanju bolnice novim uređajima i edukaciji kadrova. U tijeku je 50 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje dnevne bolnice koji se provodi uz stopostotno financiranje iz EU fondova.

- U 2019. godini za premještaj u Polikliniku ostale su četiri djelatnosti za koje smo raspisali natječaj, izvršili uređenje i nabavu opreme. Kroz drugi mjesec s radom u Poliklinici počinju sve radiološke ambulante (klinička radiologija, dijaliza, audiologija), a tada ostaje još laboratorijska dijagnostika. Da bi je mogli preseliti moramo ispuniti preduvjete kao što su nabava specijaliziranog namještaja vrijednog 650 tisuća kuna i zračne pošte u vrijednosti dva milijuna kuna koja će se financirati iz EU fondova i za koju je u tijeku potpisivanje ugovora, ističe Čulina.

OB Zadar jedna je od rijetkih koja ima dva magnetska uređaja, a koji su omogućili smanjivanje lista čekanja za pola. Zadnja donacija neuronavigacijskog uređaja vrijedna 1,3 milijuna kuna zasigurno je podigla standard, a prelaskom na plin trebalo bi se uštedjeti dodatnih 300-400 tisuća kuna godišnje:

- Kao ravnatelju prvi zadatak mi je bio racionalizacija poslovanja: smanjiti troškove i povećati prihode. Svi su šefovi odjela dobili limite kojima su raspolagali. Ako bi nastupila potreba povećanja troškova za svakog pacijenta, morali bi to i opravdati. Nabavu je potrebno napraviti transparetnom, inzistirali smo na razmatranju ponuda više ponuđača. Prihode smo povećali obavljanjem sistematskih pregleda prema ustanovama u cijeloj Županiji. Kardiologija nam je izvrsna pa pružamo usluge prema drugim zdravstvenim osiguranjima. Također, jedna smo od rijetkih bolnica u RH koja pruža uslugu laboratorija i transfuzije/davalaštva koje sljedećih pet godina ostaje u Zadru, iznio je Čulina.

Najavio je kako će Bolnica uskoro dobiti uređaj koji će pomoći kod pravilne dozaže terapije za onkološke bolesnike, a za čije je lijekove prošle godine izdvojeno 55 milijuna kuna. Uređaj bi trebao omogućiti uštede, ali i podizanje kvalitete usluge pacijentima.

- Opću bolnicu Zadar opterećuje dugogodišnji problem limita koji priznaje HZZO. Limit bolnice bio je 17,7 milijuna kuna, a samo na plaće potrošimo 16,6 milijuna. Prošlog je tjedna donesena odluka kojom se limit povećava za 2 posto, no potrebna nam je pravilna korekcija limita koja je ista od 1995. godine.

- U tijeku je otvaranje natječaja za angiosalu koja će biti postavljena kroz koji mjesec, nabavu auta za transfuziju, opremanje jednodnevne kirurgije, specijalizirani laboratorijski namještaj, respiratore za jedinicu intenzivnog liječenja i izradu troškovnika za energetsku obnovu interne, pedijatrije i ginekologije, zaključuje ravnatelj Opće bolnice kao odgovor na pitanje o planovima za 2020. godinu.