ZADAR- Gradski referent, dipl. ekonomist Silvo Grancarić nema nikakve veze s prodajom stanova u zgradi državne Agencije za promet nekratninama (APN) na Crvenim kućama jer je to isključivo pravo APN-a, vlasnika zgrade kojeg je iskoristio v.d. direktor Krešimir Žunić.

Nažalost, Grancarić se kao predsjednik Povjerenstva za listu prioriteta našao u nezavidnom položaju jer mu je metodom svršenog čina pred kamerom RTL-ove Potrage, serviran ugovor o nemoralnoj i nezakonitoj kupnji stana od strane direktora Žunića i njegovog sina Marka Žunića. Otac je iz Zagreba, a sin Marko je prijavljen u Splitu. Na vratima stana, uz prezime Žunić napisana je Orca grupa, registrirana 2018. na Trgovačkom sudu u Zadru s osnivačima iz Zagreba. Očito da mu stan iz Poticane stanogradnje, programa kojeg je svojedobno uveo Radimir Čačić, služi kao poslovni prostor.

Radi se o jednom od četiri stana iz POS-ove zgrade koji su posve nefunkcionalni i loši. APN je vlasnik zgrade useljene 2012. godine s 56 vlasnika. Devet stanova je ostalo bez kupca. Nakon dvije godine, APN je objavio natječaj kojim ih daje u najam s mogućnosti prodaje po početnoj cijeni od 1 225 eura po metru četvornom. Mi smo tu vijest objavili na portalu 057 info.

Četiri godine poslije APN ponovno objavljuje natječaj za četiri stana, bez cijene za prodaju, da bi u natječaju iz studenog 2019. godine ostala tri stana. Zamjenik direktora APN-a očito je u tom vremenu bio u akciji.

U tom i ostalim natječajima za stanovima na adresi Ive Mašine, nema cijene prodaje. Stanovi od 53.33 kvadrata prodavali su se za 52 tisuće eura, koliko ga je platio i Žunić.

Zna to naš radijski voditelj Šime Brkljača koji je po javnom pozivu objavljenom u studenom otišao dan prije u Zagreb kako bi na dan predaje dokumentacije bio prvi u APN-u.

- Predao sam dokumentaciju u 8.25 sati. Imam potvrdu o tome. Kada sam izlazio iz ureda došao je poštar, prisjeća se Brkljača. On je bio i u razgledu stana koji je, prema njegovim riječima, baš loš. To je ustvari garsonjera. Dobro je što zgrada ima plin. Međutim, najam nam je bio povoljniji (25 kuna po kvadratu) od podstanarstva. Kada je tražio najam od državne agnecije Šime je imao 22 godine te suprugu i kćerkicu.

To što u uvjetima natječaja piše "kako se smatra prihvaćenim zahtjev za najam nekretnine, onog podnositelj čiji je PRVI zaprimljen u APN-u, pod uvjetom da ispunjava sve uvjete", Šimi nije puno pomoglo.

- Svakog tjedna smo mi zvali u APN, pitajući kad će, kad će. Za Badnjak 2018. mailom smo dobili pisanu informaciju kako smo prvi na listi čekanja. Do danas ne znam što to znači, ali znam da na stranici APN nikada nije objavljen rezultat natječaja kao i za ostale, kazao nam je Šime s Radija 057 koji s velikom pažnjom prati ovu aferu. Za mlade ljude nimalo poticajno.

HDZ-ovac Krešimir Žunić, koji je pod raspelom u uredu u državnoj kancelariji javnosti tumačio kako je "najvažnija premijerova zapovijed da moraš prvo sebe osigurati", bit će razriješen te dužnosti. To bi se trebalo dogoditi na sjednici Vlade u četvrtak, tako da Žunić neće morati do kraja tjedna predati imovinsku karticu s upisanim suvlasništvom stana u Zadru prema ugovoru iz svibnja 2019.

U Uredu ministra Predraga Štromara, potvrđeno je kako je Žunić razriješen, a predložen je novi direktor APN-a u kojem Žunić ostaje dok DORH kojem ga je ministarstvo prijavilo, ne odluči drugačije.