Prije nepuna dva mjeseca kada smo na istom mjestu najavljivali program Adventa u Zadru, iskazali smo želju da ga podignemo na višu razinu. Danas možemo reći da smo taj cilj ispunili, poručio je Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, na današnjoj konferenciji povodom netom završene blagdanske manifestacije.

Gradski pročelnik poručio je i kako je ostvaren glavni cilj - oživljavanje Poluotoka izvan turističke sezone.

- Adventske kućice postale su cjelodnevni đir, za ispijanje jutarnjih i popodnevnih kava, marende, a ciljano se išlo i na večernji izlazak. Jedini problem stvarala je ta neugodna kiša, ali pokušavamo naći rješenje kojim bi doskočili i tom problemu. Slijedi analiza pluseva i minusa manifestacije kako bi pronašli način da Advent bude još bolji i kvalitetniji te da ga upakiramo u turistički proizvod kojeg bi nudile agencije, istaknuo je Katić dodajući kako Đir po gradu, manifestacija u sklopu koje je Advent nastao, traje do blagdana sv. Stošije.

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u kreiranju Adventa, direktor Tržnice Tomislav Letinić pohvalio je i nadležne službe, policiju i vatrogasce, prisjećajući se vatrenog početka manifestacije kada je do temelja izgorjela jedna kućica.

- U nesretnoj situaciji reagirali su izuzetno brzo i pokazali da smo u sigurnim rukama, poručio je Letinić.

Zahvalama se pridružio i direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Mario Paleka, ističući kako iz drugih sredina primaju čestitke i pohvale zbog organizacije. Konačni obračun troškova još nije napravljen, ali oni će se popeti na nešto više od planiranih 1.1 milijuna kuna.

- Bila je ovo sadržajni i organizacijski dosad najzahtjevnija manifestacija u organizaciji TZ-a. Advent smo produžili, što se pokazalo jako dobro. Prema podacima sustava eVisitor, tijekom trajanja manifestacije evidentirano je 14% više turističkih dolazaka, što nas veseli i obvezuje, jer nije to lako pratiti cijelo vrijeme. Od početka adventskih zbivanja održano je 17 koncerata i preko 45 drugih događanja u čiju je organizaciju bilo uključeno 400 ljudi iz različitih profesija. U ta 44 dana zaista smo uspjeli oživjeti Poluotok, na što smo ponosni. I sam program dočeka je bio raznovrstan, grad je bio pun, a najviše nas veseli što se osjetila ta tzv. vibra. Zadrani su se konačno vratili u grad u velikom broju, a bilo je i dosta turista, istaknuo je Paleka dodajući kako je brojka od ukupno 10 % više dolazaka i noćenja u 2018. godini svima znak da rade dobar posao.

Paleka je uputio poziv kreativcima na natječaj za sufinaniranje manifestacija, koji će biti otvoren 10. siječnja. No, ono što nedostaje u ponudi i bez čega se ne može napraviti značajniji iskorak su hotelske sobe, istaknuo je Paleka uz poziv investitorima, ali i iskazano zadovoljstvo najavljenim projektima obnove hotela Beograd te manjeg baštinskog hotela nasuprot palače Cedulin.

Direktor TZ-a najavio je i novi pohod na američke turiste.

- Prošle godine bili smo u New Yorku jer vidimo veliki potencijal u američkim gostima koji je u prošloj godini bilo za 14% više u odnosu na prethodnu. Obvezali smo se s Turističkom zajednicom Zadarske županije na prezentaciju Grada Zadra na New York Times Travel Showu koji se odvija od 24. do 26. siječnja. Radit ćemo jednu malu gastro prezentaciju u poznatom restoranu kod Lidije Bastijanić, uistinu velike zvijezde u Americi. Pozvani su novinari, tour operatori, agencije, ambasadori, svi oni koji čine turistički segment važan za promociju Zadra, obznanio je Paleka.

Sljedeće događanje u organizaciji Turističke zajednice je Zadarski karneval koji će se održati od 22. do 23. veljače. I tu ima programskih noviteta.

- Prošle godine pokušali smo s tri dana, ali ove godine ćemo ići na dva, budući da se pokazalo da još treba vremena kako bi karneval postigao one rezultate koje je imao kada smo bili mlađi. Vjerujem da će se odazvati svi mjesni odbori i skupine od prošle godine, rekao je Paleka. Najavio je i redizajn Tuna, Sushi & Wine Festivala, koji bi početkom travnja trebao biti više okrenut građanima Zadra, te veliki aeromiting CROIMAS koji će se održati na novi datum proslave Dana državnosti, 30. svibnja.

- Riječ je o velikoj manifestaciji koja će se, u organizaciji Vlade, ministarstava obrane i turizma te HTZ-a, prvi put u takvom formatu održavati na prostorima RH. Detalje još ne smijemo otkrivati, ali svakako očekujemo velik broj gostiju, domaćih i stranih, najavio je čelni čovjek zadarskog turizma.