Jesu li Ravnokotarci prisvojili Bukovicu, a s tim i novac namijenjen razvitku ovih dviju mikroregija? Takvu tezu iznio je Đuro Župan, predstavnik Grada Obrovca, na posljednjoj skupštini TZ Zadarske županije, na kojoj je direktorica Mihaela Kadija pozdravila udruživanje Benkovca i šest općina - Lišana Ostrovičkih, Stankovaca, Polače, Galovca, Škabrnje i Zemunika, u zajedničku TZ Ravni Kotari. Direktor novouspostavljene zajednice je prijašnji direktor TZ Benkovca Vanja Čvrljak, a čast Ravnokotaraca na skupštini branio je Radoslav Bobanović.

- Drago mi je što se podržava ova inicijativa i financijski, iako mislim da bi bilo poštenije da TZ dobije i više sredstava, oko milijun kuna. Na ovom području nakon Oluje mnoge se stvari mijenjaju nabolje, otvoreni su novi hoteli, restorani, kuće za odmor, zasađeni su mnogi vinogradi kao dodatak turističke ponude. Ravni kotari nisu Ilok ili Međimurje, ali su na poziciji da u perspektivi to mogu postati, rekao je Bobanović, koji se pohvalio i svojom stečenom titulom doktora znanosti, smatrajući da je edukacija ključna i za razvoj turizma na ovom području.

Nazočnog Đuru Župana "zažuljala" je činjenica da se ova asocijacija dijelom proteže i na susjednu Bukovicu.

- Zanima me tko je odredio granice ove TZ, je li to došlo na inicijativu Županije ili samoinicijativno iz Ravnih kotara? Od koje pravne osobe je došao pravni okvir da se osnuje turistička zajednica koja obuhvaća prostor izvan svoje jurisdikcije? Ravni kotari su povijesna i geografska regiju, imaju veliki potencijal, ali gdje je tu Bukovica? Na ekranu se vidi da je ona dijelom ušla u TZ Ravni kotari. Znamo kako se Bukovica resursno i gospodarski tretira, nitko nije obavio komunikaciju s predstavnicima Bukovice, nisu stavljeni u organizacijski plan, osim što smo imali niz pokušaja i lobiranja o integraciji. Nitko nije pozvao Obrovac da sudjeluje u ovome, niti se radilo na bilo kakvoj sinergiji, upozorio je Župan.

Ova primjedba zatekla je i župana Božidara Longina, koji je rekao da su se općine udružile samoinicijativno te da ni on ni direktorica Kadija nisu znali da je obuhvaćena Bukovica. Pojasnio je opet Bobanović.

- U skladu sa zakonom pokušala se stvoriti sinergija između manjih turističkih zajednica, a Benkovac dijelom upravno ulazi u područje Bukovice. Ravi kotari nisu samo ovo oko Benkovca, nego od Nina do Skradina. U budućim vremenima, ako je to želja, Obrovac i Ravni kotari mogu se spojiti i biti dio tog projekta, rekao je Bobanović.

- Ne bih želio maksimalizirati ovo što sam pročitao, ali TZ obuhvaća širi prostor Bukovice, koja nije samo Bruška. Nije bitno kada se to nacrta na karti, ali kad dolazi u pitanje planiranje sredstava, to je ozbiljan problem. Nisam za razvijanje ove ideje dok se ne postignu neki bolji dogovori i platforma, jasno definiraju nadležnosti, aktivnosti i razvojne mogućnosti, rekao je Župan, završavajući u pomirljivom tonu.