"Ja sam Dragan Števanja, pomoćnik načelnika Postaje prometne policije. Trenutno sam udaljen s dužnosti i protiv mene je pokrenut zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka", ovim se riječima danas u Zagrebu medijima predstavio zadarski policajac, suspendiran zbog sumnje da je medijima dostavio snimku prebrze vožnje tada drugog čovjeka hrvatske policije, Josipa Ćelića.

Števanja je potom riječ prepustio svom odvjetniku uz objašnjenje kako on sam o tome ne može govoriti dok traje istraga. Odvjetnik Branko Šerić ponovio je kako njegov klijent nije zviždač, već žrtva, odnosno kako Števanja nije taj koji je medijima dostavio DVD.

- Jedini dokaz zbog čega je suspendiran je poligraf koji je zatitrao na mjestu na kojem ne bi smio zatitrati, a to je zbog toga što je on srčani bolesnik, na što je i upozorio ispitivače. U izrjeci rješenja ne piše na koji je način otkrio službenu tajnu i kada je taj DVD proglašen službenom tajnom. Kako je to moguće ako, kako Ćelić tvrdi, nitko nije vršio utjecaj na PU zadarsku? Ja mislim da bi se moglo raditi i o obračunu s predsjednikom Nacionalnog sindikata policije Nikolom Kajkićem i sindikatom, čiji je povjerenik Števanja, istaknuo je Šerić objašnjavajući kako je pristup DVD-u imalo ukupno 28 osoba, te da sigurno nisu sve pozvane na poligraf.

- Števanja nikad nije bio zadužen za rad presretača, niti je mogao manipulirati DVD-om, istaknuo je Šerić dodajući kako bi on zviždača otkrio za tri dana, i to bez poligrafa. I sam Števanja je istaknuo kako nije imao ingerenciju nad snimkama, već je netko drugi bio ovlašten za to.

Nacionalni sindikat policije uložio je žalbu na rješenje o njegovom udaljenju s posla.

- Mi smo tu da štitimo građane i promičemo ugled MUP-a, a ne da sakrivamo i ne plaćamo kazne kao policajci. Svi smo mi pred zakonom jednaki. Možda bi se u MUP-u trebao napraviti kvalitetniji nadzor. Bojim se da bi se u tom nadzoru moglo naći svašta. U ovom trenutku, naš kolega je prikazan kao netko tko je odao službenu tajnu. On da je odbio poligraf, nitko mu ne bi ništa mogao jer je to dobrovoljno. On da je kriv, to jednostavno ne bi prihvatio i ne bi dobrovoljno predao mobitel i računalo. Ni kriv ni dužan sada odgovora za nešto s čim nema veze. Kolega koji je to stvarno i napravio, učinio je dobru stvar. Ministar kaže da svaka firma ima svoja pravila, ali mi nismo firma, već institucija. Dobro znamo kako u MUP-u prolaze oni koji prijave nepravilnosti. Ako se ovo sve istraži do kraja, na pomolu je najveća afera u MUP-u. Čitao sam dokumente, i po meni je očito da nešto prikrivaju. U svakoj PU postoji presretač i treba napraviti analizu svih prekršaja koji su počinjeni, a nisu procesuirani, istaknuo je Kajkić pozivajući se na informacije s terena.

Predsjednik sindikata, koji je suspendiran već 16 mjeseci, oštro se obrušio na rad ministra Davora Božinovića.

- Radimo u MUP-u 28 godina i nikad nam nije bilo gore jer struktura nikad nije bila lošija. Nikad lošijeg ministra nismo imali, a mislili smo da nakon Ranka Ostojića ne može doći gori. Božinović jako loše upravlja sustavom. Nikad jedan ministar nije kadrovirao kao ovaj, a to nije dobro ako želimo imati kvalitetnu policiju.

Števanju su novinari pitali kako se osjeća s obzirom na to da je suspendiran, dok Ćelić i dalje radi.

- Kako biste se osjećali da znate da ništa niste napravili, a udaljeni ste s posla, dok neki drugi rade?, rekao je zadarski policajac koji nije smio odgovoriti na novinarski upit podržava li postupak osobe koja je predala tu snimku jer ga to, objasnio je njegov odvjetnik, inkriminira u očima MUP-a.