Kako se nekada živjelo i hranilo u zadarskom kraju?, pitali su se turisti ovih dana na zadarskoj rivi, gdje im je odgovore trebala dati Noć punog miseca. I stvarno, uz standardnu ponudu ribe s gradela, školjki, fritula, jedan je sudionik ispravno zaključio kako se turistima ta izvorna ponuda nikako ne može prezentirati a da se ne ispeče janje na ražnju.

Kako se prije 100 godina nije pitalo za sanitarne uvjete, zaštitu spomenika ili kamena na rivi, tako je i ovaj neimar uspješno prezentirao tezu pokojnog dr. Zdenka Brusića, koji je dokazao da se da se janjac na ražnju, na prostoru gdje se miris slasnog pečenja spušta od planina prema, moru vrti bez prekida već više od osam milenija.

"Mi možemo koliko hoćemo s ironijom ili posprdno govoriti o primitivnim običajima s naših epskih prostora i o našem čovjeku kao spodobi kojoj iz usta viri papršnjak ali je činjenica da mi nemamo ni boljeg jela ni, ni duže kuharske tradicije ni starijeg gastro brenda od - janjca na ražnju", rekao je Brusić, a ova fotografija, koju je čitatelj dostavio portalu Net.hr, to najbolje i pokazuje.