Grad Zadar, u partnerstvu s Prirodoslovno-grafičkom školom Zadar i Udrugama Cinaz i Porat provodi projekt "VR Laboratorij za mlade", sufinanciran iz ESF-a. Pred timove na Kvartu stavljen je izazov kreiranja projekata kojima je osnova VR medijski sadržaj na temu turističke promidžbe grada Zadra. Nakon što su svi timovi prezentirati svoje ideje u sklopu Kvart festivala, proglašeni su pobjednici.

Najbolji tim bio je gr(VR)af u kojem su sudjelovali Iva Lasić, Anđela Bučić, Jan Perica i Miro Skračić, a mentorica im je bila Martina Perić. Oni su zajednički osmislili novi oblik promocije nacionalnih parkova i prirodnih ljepota Zadarske županije uz korištenje inovativne 360 video tehnologije. Smatrali su da će za razliku od 2D tehnologije i klasično snimljenih promotivnih videa, VR video bolje prikazati ljepotu opisanih lokacija i realističnije dočarati ugođaj na njima.

Na panel raspravi koja se održala nakon proglašenja pobjednika sudjelovali su: Ana Odvitović, voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture (Inovativni Zadar d.o.o.), Gabrijela Vidić (Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru), Kata Barišić (projekt Zagreb Time Travel), Darian Škarica, osnivač startup-a MashMe i direktor tvrtke Delta Reality, Vedrana Mudri Šestan (agencija Magic Croatia) i mladi poduzetnik Milan Gostimir.

- Turisti, po istraživanju koje smo proveli na našem fakultetu, dolaze prvenstveno radi sunca i mora, a drugi su im motiv novi doživljaji. Ono što žele vidjeti su ceste maslinovog ulja i vinske ceste zadarskog zaleđa, a koje predstavljaju turistički potencijal koji nismo iskoristili.VR tehnologije mogu im pomoći da vide "malu Toscanu" u zaleđu, istaknula je Gabrijela Vidić na samom početku rasprave.

Vedrana Mudri Šestan još je jednom predstavila veliki projekt: prvu virtualnu turu kroz grad Zadar! Radi se o jedinstvenom hrvatskom projektu u kojem korisnik postoje dio 3D svijeta. Sadržaj ture obuhvaća sedam najznačajnijih lokacija na Poluotoku, na kojima će turisti zastajati i pokrenuti audio i animaciju kroz VR naočale. Poduzetnica Kata Barišić također je predstavila svoj projekt koji omogućuje posjetiteljima naše metropole putovanje u prošlost uz pomoć proširene i virtualne stvarnosti. Hoće li zbog nove tehnologije turisti jednostavno ostati doma?

Neće, smatra Darian Škarica, direktor Delta Realityja - jer upravo zato što su ih vidjeli na modernoj tehnologiji htjet će ih vidjeti "na svoje oči". Isto tako smatra da nove tehnologije neće zamijeniti turističke vodiče. Zadarske i hrvatske tvrtke ne prate samo strane primjere, nego su pioniri u tehnologiji, rekao je Gostimir.

- Poduzetnicima su potrebni programi, edukacije i umrežavanja sa drugim poduzetnicima iz različitih gradova i branši. Najveći problem je u Zadru prostor. Poduzetnička infrastruktura u Zadru je zadovoljavajuća, ali ima tu prostora za napredak. Potrebna je i dobra internet infrastruktura i mreža potpornih institucija. Nadam se da ćemo i u budućnosti uspjeti odgovarati na poduzetničke potrebe. Našu potporu uvijek imaju, zaključuje Ana Odvitović iz Inovativnog Zadra.