Na 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara NOĆNJAK 2019., koja se održava od 21. do 24. ožujka 2019. godine u Neumu, dodijeljene su nagrade za otvorena ulja. Čak 13 maslinara sa zadarskog područja nagrađeno je zlatnom medaljom u ovoj kategoriji.

Za maslinovo ulje sljubljenih sorti zlatnu medalju dobili su Zlatko Barešić (Drage), Kraljski dalmatin d.o.o. (Zaton), PZ Maslina i vino (Polača), OPG Krešimir Atelj (Nadin), OPG Zdravko Mamić (Lišane Ostrovičke), Marijana Novaković (Posedarje) i Vojko Longin (Kali).

Za ulje oblice zlatne medalje dobili su Miroslav Ševerdija (Zaton), Vlatko Cvitan (Zaton), Budislav Mađerić (Pašman) i Braniteljska zadruga Panga (Briševo). Zlatnu medalju za ulje masline drobnica dobio je OPG Marko Pucar (Crno), a za leccino OPG Milenko Zagorac (Polača).

Večeras je na rasporedu Noćnjaka objava rezultata ocjenjivanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovih ulja i proizvoda od masline, kada će biti i proglašeni šampioni Noćnjaka. Sajam maslinarstva i uljarstva prezentira tehnologije, postrojenja, mehanizaciju, alate i opremu, zaštitna sredstva, sustave za navodnjavanje te druge proizvode i usluge vezane uz maslinarstvo i uljarstvo. Proizvođači maslinovih ulja, proizvoda od masline i proizvoda od ljekovitog bilja, svoje proizvode mogu samostalno predstaviti i ponuditi na Burzi.