ZADAR - Vlasnici hotela Teatro Verdi preuredili su unajmljen prostor nekadašnjem Doma Tankerske pri čemu su uredili i dio povijesnog zida koji je bio ulaz u Admiralovu kuću. Zid i stup koji je bio oštećen obnovljeni su prema konzervatorskim uvjetima - privatnim novcima. I dok ta kamena konstrukcija blista, drugi dio se crni i raspada. Tko će i kada to obnoviti?

Na pilastrima koji uokviruju nekadašnja vrata koja se zidom nadovezuju na pročelje Arsenala stoji natpis da su podignuta odlukom Senata 1777 godine, dakle dvadeset i pet godina nakon izgradnje Arsenala čime je prostor oko Arsenala postao nedostupan. U tom prostoru se najvjerojatnije nalazila zgrada admirala luke, svojedobno nas je informirao pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić.

Restauracija zida, međutim, nije obaveza vlasnika Arsenala koji su tu povijesnu građevinu obnovili iz vlastitog džepa. Baš bi bilo dobro da su vlasnici novog zadarskog hotela bili velikodušni pa obnovili i drugi dio povijesnog zida, kako su to poželjeli državni službenici koji se u Zadru bave zaštitom spomeničke baštine.

Slika tog kontrasta može se jedino poslati na adresu Grada Zadra. Od njih se, međutim, teško  može očekivati da nešto poduzmu u najskorije vrijeme.

Polovicu iznosa od 122 tisuće kuna za zaštitu i obnovu spomenika, Grad Zadar daje Narodnom muzeju kao županijskoj ustanovi za restauratorske poslove na svom fundusu. Iznos od prikupljene spomeničke rente, koju plaćaju oni koji rade u povijesnoj jezgri da bi se ona s tim novcem održavala i podizao standard njihovim djelatnostima, već godinama se preusmjerava kao udio Grada Zadra za kapitalne EU fondove.


Zbog toga već više od godinu dana je na čekanju je obnova dijela bedema pod zaštitom UNESCO-a kojeg je na ulazu u Park Vladimira Nazora urušila rujanska poplava. Da bi se  nadležni pred ministricom kulture, izvlačili kako se radovi na tom dijelu bedema nisu mogli izvoditi  tijekom turističke sezone.  Uskoro će i nova turistička sezona, a na tom mjestu zaklonjenom od očiju javnosti, nema pomaka a niti planiranih novaca.

Kada se treba hvaliti kulturnom i povijesnom baštinom koja se u Zadru obnavlja isključivo s novcima iz EU fondova, kreditima ili iz Državnog proračuna, zadarski političari su prvi, a kada treba odriješiti kesu iz Gradskog proračuna, onda nitko ne vidi da se ona u javnom prostoru raspada.