Gradska vijećnica SDP-a Jelena Jelavić iznijela je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ozbiljne sumnje u zakonitost zapošljavanja u Osnovnoj školi Stanovi.

- Škole su odgojno-obrazovne ustanove i potrebni su im učitelji visokih moralnih kvaliteta. No tako ne misli ravnatelj OŠ Stanovi Markica Perić. On je na radno mjesto učiteljice hrvatskog jezika doveo Žaklinu Kutiju, bivšu ravnateljicu propale Zadarske privatne gimnazije. Ona je zbog financijskih malverzacija dobila izvanredni otkaz na dužnost ravnateljice te se nalazi pod istragom. Smije li se to Perić u lice prosvjeti, učenicima i roditeljima? Iako dotična nije dobila suglasnost odbora nakon 60 dana, ona je i dalje nastavila raditi u školi, a ravnatelj je poništio i raspisao novi natječaj unatoč brojnim kandidatima koji su se natjecali. Teško mi je zamisliti da bolji kandidat od nje nije postojao, istaknula je Jelavić u svom govoru dodajući kako je osobi koja je ukazala na financijske malverzacije u privatnoj gimnaziji, tajniku Velimiru Balordi, prije dva dana razbijeno staklo na automobilu.

Jelavić je potom uputila pitanje resornom pročelniku Josi Nekiću:

- Prijateljica po potrebi Žakline Kutije, Marijana Anić, govori da se Vi i Kutija poznajete od mladih dana. Također je iznijela neke gnjusne stvari koje ovdje ne želim spominjati. Koliko je dobro poznajete i podržavate li postupke ravnatelja OŠ Stanovi?

Nekić je istaknuo kako je "100 % siguran da je zapošljavanje napravljeno sukladno zakonu". Poništavanje natječaja, prema njegovim riječima, nije neuobičajeno u školama.

- Ako smatrate da nešto nije napravljeno po zakonu, izvijestite prosvjetnu inspekciju. Što se tiče mog poznavanja Žakline Kutije, mogu reći da je poznajem jako dobro. Studirao sam s njom i znam da je fenomenalna učiteljica. Škola nije propala zbog toga što je ravnatelj bio loš ili dobar, već zbog manjka interesa roditelja. Da je drugačije, imali bismo više privatnih škola na području Zadra, odgovorio je Nekić.

Jelavić je u svojoj replici istaknula da je za vrijeme mandata Kutije škola imala najveći broj učenika, njih stotinjak.

- Pomnožite to sa školarinom od 20 - 30 tisuća kuna i dobit ćete zaradu u iznosu od 3 milijuna kuna. Unatoč tome plaće se nisu isplaćivale i da nismo spasili školu te osnovali NOVU, 20 učitelja bi završilo na ulici.

Resorni pročelnik vijećnicu je ocijenio kao nedovoljno informiranu za donošenje zaključaka o razlozima propasti škole te još jednom istaknuo: "Neka institucije rade svoj posao!"

Komentar o ovom slučaju zatražili smo od prozvanog ravnatelja Osnovne škole Stanovi čije očitovanje iščekujemo.