ZADAR- Iirija iz Biograda, uz Turisthotel najveća turistička kuća u vlasništvu domaćih ljudi, prva je tvrtka iz turističkog resora u Hrvatskoj koja je dobitnica priznanja za društveno odgovorno poslovanje i tijekom 2017. godine.

Direktor Goran Ražnjević podnijet će izvještaj Nadzornom odboru o najuspješnijoj 2017. godini koja je obilježila 60 postojanja te tvrtke. Poslovnu godinu 2017. obilježila su, po ocjeni Ražnjevića, četiri značajna događaja. Uz veliku obljetnicu, ostvaren je do sada najboljih rezultata poslovanja, provedena je integracija Poslovno-trgovačkog centra u operativno poslovanje koja se pokazala ekonomski opravdanom investicijom. Prošle je godine odlukom Glavne skupštinu povećan temeljni kapitala i podjela odnosno splittingu dionica čime su, ističe u izvještaju direktor Ilirije, dodatno ojačali tržišnu i kapitalnu poziciju kompanije. 

Ostvareni rezultati najbolji su od osnutka Ilirije u dijelu operativnih i financijskih pokazatelja, ali i u dijelu pokazatelja profitabilnosti poslovanja čime smo kao kompanija nastavili sa strateškim ciljem - uspješnim razvojem cjelogodišnjeg poslovanja u svim njenim turističkim sektorima, navodi Ražnjević. Ukupni prihoda ostvareni su u iznosu od 150.476.677,41 kuna sa rastom od 16,63% kao rezultat rasta poslovnih prihoda za 17,18% posebno u dijelu prihoda od prodaje na domaćem tržištu. Istovremeno, unatoč rastu ukupnih rashoda, ostvareni su i planirani pokazatelji profitabilnosti poslovanja. Dobit je ostvarena u iznosu od 34.402.224,34 kuna i veća je za 10,12 posto.

Rast profitabilnosti poslovanja posebno je značajan uzevši u obzir činjenicu da u sektoru turizma s početkom 2017. godine stupila je na snagu promijena porezne stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) koja je za ugostiteljske usluge porasla sa 13% na 25% što je dodatno utjecalo na profitabilnost poslovanja, ali i ukupnu konkurentnost njene ponude ponajprije na međunarodnoj razini.

Također, našim dioničarima isplaćena je dividenda u novcu u iznosu od 20,00 kuna po dionici, što je jedan od dugoročnih ciljeva kompanije u odnosu prema našim dioničarima, podsjeća direktor Ražnjević. On dodaje kako je Ilirija nastavila s politikom odgovornog i održivog investiranja od 24,6 milijuna kuna. Posebno ističemo završetak druge faze modernizacije Marine Kornati u dijelu smještaja i prihvata plovila, potom unapređenja i povećanja smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta sektoru hotelijerstva i kampinga, razvoj ponude u destinacijskoj menadžment kompaniji, unapređenje sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja i ponude, navodi direktor Ilirije Goran Ražnjević.