Narodni muzej i ove se godine potrudio dovesti veliko ime svjetske likovne umjetnosti - od 15. lipnja u Kneževoj palači bit će izložena djela Andyja Warhola. Naravno, to samo po sebi, uz Kazališno ljeto i Glazbene večeri u sv. Donatu nije bilo dovoljno za publiku gladnu kulture, pogotovo za one brojne ljubitelje baleta, pa će na Forumu još jednom gostovati Carski ruski balet s čak dvije predstave - Carmen i Bolero.

A treći najreprezentativniji gradski prostor, Gradska loža? Zidovi ovog nekada najuglednijeg izlagačkog prostora u gradu ni ovog ljeta neće biti prekriveni slikama i fotografijama, već zakriveni terarijima s najopasnijim svjetskim zmijama. Svi ljubitelji umjetnosti tu će, naime, od 18. lipnja do 31. kolovoza moći u rukama ili oko vrata držati neotrovne zmije poput mrežastoga i kraljevskog pitona te se fotografirati s njima.

Već nekoliko godina u Zadru gostuje "Čudesan svijet zmija", izložba živih egzotičnih zmija iz cijeloga svijeta, među kojima su kraljevska kobra, crna mamba, gabonska ljutica, čegrtuša, poskok... Nije to više ne izložba koja bi se mogla podvesti pod aktivnosti Prirodoslovnog odjela, jer u Zadru gostuje već nekoliko puta i cilja uglavnom na turiste koji ovog ljeta dođu u naš grad.

Narodni muzej tako nastavlja s praksom komercijalizacije ovog prostora i zarade koja se uvijek dobro uklopi u proračun kulturne institucije. Nekada su u Gradskoj loži izlagala samo velika imena, a sada oni koji imaju novca ili NMZ-u donose novac. Odavno to nije zgrada koja je u nepouzdanoj Wikipediji "centar likovnog života Zadra s poznatim međunarodnim priredbama koje se održavaju u ljetnim mjesecima: trijenala fotografije Čovjek i more i trijenala hrvatskog slikarstva Plavi salon".