Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je javni poziv gradonačelniku i dogradonačelniku Zadra da objasne iznesene procjene od "samo" 80 % povećanja računa za smeće (a nažalost račun se, ako se ne odustane od megalomanije, povećava višestruko više, ističe vijećnica).

HDZ-ova gradska uprava, zadnju godinu od prošlih lokalnih izbora nije donijela ijedan akt koji bi predstavljao neko poboljšanje za građanke i građane Grada Zadra. Bavila se (većinom) PR-ovskim pitanjima i pitanjima nastavka provođenja interesne politike usmjerene na manju skupinu njihovih mecena.

Jedini novi akt koji je nova gradske uprava donijela (jer je morala) Plan gospodarenja otpadom predstavlja prilično rigidan dokument koji će uzrokovati (vidimo već je počelo) sve veće probleme u gospodarenju otpadom na području Grada Zadra jer se ne odmiče od (protuzakonitih) „rješenja" prošle garniture: izgradnje CGO a Biljane Donje, vezivanja sanacije najvećeg odlagališta Diko za tu nepotrebnu i sumnjivu građevinsku investiciju i na kraju prebacivanja svih troškova i grešaka u gospodarenju otpadom na račune građana.

Akcija mladih konstantno je godinama upozoravala na štetnost takvih „rješenja" i nudila načine zakonitog gospodarenja otpadom na što godinama nailazimo na nerazumijevanje problematike od strane vladajućeg HDZ-a (a vjerujemo također i neradog odustajanja od mogućih pogodnosti prilikom ogromnih građevinskih pothvata koje onda plaćaju građani).
Zbog tih razloga Klub Akcije mladih i Mosta podnosi u proceduru Gradskog vijeća paket od nekoliko Odluka usmjerenih na rješavanje nekih gorućih pitanja važnih za građanke i građane Grada Zadra, koji su neradom gradskih vlasti sve više prepušteni inerciji i stihijskim događanjima na koja im se ne daje prilika reagirati.

Prvi prijedlog koji predlažemo po hitnoj proceduri je prijedlog Odluke o planu uređenja sigurnijih prilaznih puteva i cesta vrtićima i školama. Smatramo da je neprihvatljivo da se obavljaju brojni građevinski radovi na cestama Grada Zadra, a da pri tome nemamo nikakav plan donošenja planske dokumentacije za rekonstrukciju cesta na prilazima vrtićima i školama, koje u velikom broju slučajeva nemaju ni nogostupe! Djeca se tako na putu do škole guraju s automobilima što smatramo primjerom frapantne nebrige gradske uprave o najranjivijoj skupini sudionika u prometu, a koja bi svima nama trebala biti prioritet. Za ovaj prijedlog nadamo se u propisanom roku dobiti potrebnu podršku kolegica i kolega vijećnika gradskog vijeća za hitnu proceduru uvrštavanja na dnevni red.

Drugi prijedlog Akcije mladih i Mosta je prijedlog Odluke o zaštiti vrijednih stabala u prostornim planovima Grada Zadra, budući da smo svjedoci da se stabla ruše prema neutvrđenim procedurama i bez ikakve javne rasprave što ovim prijedlogom želimo izbjeći, te utvrditi obvezu sadnje zamjenskog zelenila jednake i/ili veće vrijednosti za okoliš kod opravdanih uklanjanje pojedinih stabala. I za ovaj prijedlog tražimo hitnu proceduru jer nekad zeleni grad Zadar, „trudom" gradskih vlasti, postaje sve više opustošen grad Zadar, pa želimo podršku kolegica i kolega gradskih vijećnika u zaštiti gradskog zelenila.

Treći prijedlog Akcije mladih i Mosta je prijedlog usmjeren na demografsku revitalizaciju gradske jezgre Grada Zadra mjerama prvootkupa stambenih jedinica od strane Grada Zadra kako bi se pod povlaštenim povoljnim, povlaštenim uvjetima dale na dugoročni najam zainteresiranim mladim obiteljima s više djece. Ova je mjera koja, zajedno sa mjerom koja priprema veću zaštitu obrtnika i malih iznajmljivača koji cijelu godinu žive i rade u ovom gradu, može zaustaviti iseljavanje obitelji i života iz gradske jezgre, odnosno stvaranje sterilne „atrakcije" grada duhova pogodnog samo za turističke gužve, a i to kratko, dok turisti ne shvate da se nalaze u mrtvoj starini, bez djece, trgovina, domaćeg autohtonog doživljaja i kulture...

Također ponovno predlažemo rješavanje zbrinjavanja otpada ne moru (taj prijedlog odbila je Zadarska županije s nemuštim obrazloženjem) pa ga ponovno puštamo u proceduru paralelno u Grad Zadar i Zadarsku županiju. Kao i prijedlog o oplemenjivanju javnih plaža za koje ponavljamo da nas je sram u kojem su stanju pred našom djecom, prijateljima i turistima. Gradska uprava je i tu podsjećamo, „zaboravila" zatražiti bespovratna sredstva EU.

Grad Zadar treba nastaviti živjeti i razvijati se i nakon ovih 27 godina uništavanja koja je otrpio i ovi prijedlozi Akcije mladih i koalicijskog partnera Mosta usmjereni su isključivo tom cilju, piše Botić.