ZADAR - U Petrčanima su odlučili reći "dosta", kazao je to predsjednik MO Petrčane Duje Stanišić na konferenciji za novinare ispred ulaza u Turističku zajednicu Grada Zadra, iz koje traže izdvajanje. Svoj zahtjev za osamostaljenje uputili su u siječnju Ministarstvu turizma, iz kojeg još čekaju službeni odgovor.

- Ministar turizma nije nas primio, ali su nam njegove dvije pomoćnice kazale kako nitko do sad nije imao tako argumentirani zahtjev. Međutim, politika ne dopušta osamostaljenje, rečeno nam je neslužbeno u Ministarstvu turizma, kazao je Stanišić.

Izaslanstvo MO Petrčane na istu temu održalo je sastanak u gradskoj upravi na kojem je bio i gradonačelnik, ujedno predsjednik TZ Grada.

- Gradonačelnik Branko Dukić je rekao da su to gluposti, floskule, a onda je bez riječi, demonstrativno napustio sastanak, kazao je Stanišić. 

On je komentirao i izjavu direktora TZ Grada Zadra Ante Radosa koji je kazao kako „veliki"- hoteli Pinija i Falkensteiner nisu za izdvajanje i stvaranje TZ Petrčane. Pinija ima sporenje s Mjesnim odborom, koji im nije dao suglasnost za gradnju marine u petrčanskoj uvali, ali su u načelu za, dok Falkensteiner koji se ogradio žicom, to uopće ne zanima. Mi govorimo i to tražimo od malih iznajmljivača, čije potpise imamo. Od 220 iznajmljivača - 190 ih je dalo potpis, s tim da u TZ Grada ne možete dobiti ažurirani popis, naveo je predsjednik MO Petrčane.

Oni po zakonu imaju pravo pokrenuti proces izdvajanja. Zašto to žele je priča puna brojki koje govore u prilog nemara TZ Grada prema Petrčanima. To čak i nema toliko veze s promjenom vlasti u MO Petrčane gdje je do prije tri godine bio HDZ, napominje Stanišić.

- Nedavno smo doznali da se naših pola milijuna kuna od boravišne pristojbe koji idu Gradu Zadru vraćaju u TZ Grada Zadra za zabavni program u Zadru. Mi tražimo od TZ Grada da uloži u uređenje plaže, a oni nam ne daju da se taj posao obavi za 80 tisuća kuna koliko smo dobili ponudu. Ali zato daju 30 tisuća kuna za uređenje puta do njive predsjedniku petrčanskog ogranka HDZ-a, iznio je Stanišić novinarima, kao i prezentaciju stvarnog stanja sramotnog odnosa, kako je rekao, prema interesima Petrčana kao mjesta koje živi od turizma. Dokaz tome je i sedam godina nepromijenjena smeđa, turistička signalizacija u Petrčanima, u kojima kuće za odmor imaju moćni HDZ-ovi političari poput Martine Dalić i Vladimira Šeksa. 

Predsjednik MO pokazao je danas kopije ugovorenih poslova koji se, tvrdi Stanišić, nikada nisu izveli u obalnom području Petrčana, kako su ih uvjeravali iz TZ Grada. Zbog toga će kaznenu prijavu uputiti DORH-u.

- Radi se o tvrtkama Captus (lani ugašena tvrtka) i Alfa gradnja s kojim je TZ Grada ugovorila više poslova koji nisu, odgovorno tvrdim, nikada izvedeni. Na jednom računu je iznos od 50 tisuća kuna za benkovački kamen kojeg nigdje nema u obalnom pojasu Petrčana. Direktor tvrtke Alfa gradnja u rodbinskim je vezama s odgovornom osobom iz TZ Grada, iznio je među ostalim Duje Stanišić zadarskim novinarima.