U Austrijskoj knjižnici "Dr. Alois Mock" Sveučilišta u Zadru danas je svečano proslavljena 5. godišnjica njezinog osnutka. Rad knjižnice predstavila je znanstvena voditeljica, izv. prof. dr. sc. Anita Pavić Pintarić, a dobre želje za budući rad zaželjeli su direktorica Austrijskog kulturnog foruma Susanne Ranetzky i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

- Hrvatska nam je bliska, politički i gospodarski važna za Austriju, posebice na području kulture. Međusobni interes ne smije nestati jer mislimo da se međusobno dobro poznajemo - interes se mora uvijek iznova aktivirati, preispitivati i modificirati. Svojim radom i brojnim projektima Austrijska knjižnica pruža neprocjenjivo važan doprinos za širenje austrijskog kulturnog i znanstvenog stvaranja u Dalmaciji, rekla je Ranetzky.

Austrijska knjižnica otvorena je prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine kao znak posebne povezanost Austrije s Hrvatskom. To je bila 62. austrijska knjižnica u svijetu, a dobila je ime po nekadašnjem austrijskom ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku, velikom Europljaninu i prijatelju Hrvatske.

Rektorica Vican istaknula je kako nitko nije mogao očekivati tako veliku potporu i brz rast knjižničnog fonda. O zadarskoj knjižnici pričala je s ljudima koja je sretala posvuda u svijetu.

- Austrija nas je zadužila kroz povijest i šteta bi bilo prekinuti tu potku i osnovu koja nas veže. Zalažem se za promicanje učenja njemačkog jezika, koji bi kao drugi jezik bio sigurno potrebniji u našim školama, nego zdravstveni odgoj s četvrtim modulom. Imati svoj kulturni integritet je neprocjenjivo i bolje za ljudski duh, jer takve osobe mogu imati širi smijeh. Sveučilište će Vam i dalje pružati potporu, kako bi se ovaj prostor širio prema vani i okupljao ljude u sebi, poručila je rektorica Vican.

Voditeljica Pavić Pintarić sa studenticama je predstavila rad Knjižnice u proteklih pet godina. Imali su, rekla je, različite aktivnosti i radionice te su postali prostor za stjecanje znanja o austrijskoj kulturi. Knjižni fond ima oko 2.600 obrađenih knjiga i svakog dana raste, ponajprije zahvaljujući donaciji austrijskog ministarstva, ali i donacijama knjiga različitih autora, poput Mire Gavrana, koji je jučer donirao svoje knjige prevedene na njemački jezik, a i danas je sa suprugom Mladenom nazočio proslavi.

Nakon svečanosti prerezana je i rođendanska torta, a za nezaboravan dojam pobrinuo se studentski a-capella sastav A. K. A. Crescendo, otpjevavši pjesmu Cheap Trills u njemačkoj verziji te jednu od pjesama iz filma "Moje pjesme, moji snovi".


View on YouTube