ZADAR - Arheološki muzej Zadar povodom obilježavanja Međunarodnoga dana muzeja priređuje zanimljiv i bogat program koji smo posvetili ninskim srednjovjekovnim brodovima poznatijim pod nazivom Condura Croatica.

Povodom Međunarodnog dana muzeja Hrvatsko muzejsko društvo organizira 23. Edukativno- muzejsku akciju čija je ovogodišnja tema Lađa. U sklopu ove akcije Arheološki muzej Zadar kao svoju temu odabrao je ninski srednjovjekovni brod Conduru Croaticu kojoj je posvetio petodnevni program.
Krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća, na položaju zvanom Usta na ulazu u unutrašnju ninsku lagunu, na dubini od samo dva metra otkriveni su dobro očuvani ostatci dvaju srednjovjekovnih brodova. Godine 1974. oba su broda u dijelovima izvađena iz mora, nakon čega je započeo dugogodišnji proces konzervatorske obrade nalaza. Arheološka istraživanja provodio je arheolog Zdenko Brusić, a konzervaciju brodova Božidar Vilhar. Brodovi su danas izloženi u Muzeju ninskih starina.
Brodovi iz Nina bili su dugi oko 7 - 9 m i široki oko 1,5 - 2 m, a datirani su u 11. stoljeće.
Po uzoru na arheološke nalaze betinski brodograditelj Čedomir Burtina izradio je dvije replike srednjovjekovnih brodova koji se danas koriste za edukativne i promidžbene aktivnosti te aktivno sudjeluju u regatama i festivalima tradicijskih plovila u zemlji i inozemstvu.
Kroz naš program koji uključuje predavanja, radionice i demonstraciju plovidbe posjetiteljima ćemo ispričati pet različitih priča o Conduri.

Kroz program koji uključuje predavanja, radionice i demonstraciju plovidbe posjetiteljima ćemo ispričati pet različitih priča o Conduri.

ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 12 sati

predavanje
Condura Croatica - Simbol tisućljetnog hrvatskog pomorstva
Irena Radić Rossi (Sveučilište u Zadru)

utorak, 15. svibnja 2018. u 10.30 sati
Osnovna škola Petar Zoranić Nin-Područna škola Zaton
radionica
MNS 2530
Smiljan Gluščević, Radomir Jurić i Jelena Vekić Bašić (Arheološki muzej Zadar)

srijeda, 16. svibnja 2018. u 19 sati
predavanje
Gdje smo plovili Condurom?
Dino Taras (Arheološki muzej Zadar)

četvrtak, 17. svibnja 2018. u 11 sati
demonstracija
Plovidba Condurom u Zadarskom kanalu (Arheološki muzej Zadar i Sveučilište u Zadru)

petak, 18. svibnja 2018. u 12 sati
Muzej ninskih starina
predavanje
Pregled kroz dosadašnje konzervatorsko-restauratorske radove na ninskim Condurama
Anita Jelić (Međunarodni centar za podvodnu arheologiju)