ZADAR - Najmanje pet tisuća građana očekuje se u nedjelju na Forumu kada će se u zrak u 19 sati putiti isto toliko lampiona.

Pod geslom Zaželimo ljubav, a što nema veze s komercijalnim Valentinovom, kupci lampiona podijelit će svoju humanost s tri obitelji kojima je potrebna pomoć. Sedmo izdanje jedinstvenog svjetlosnog spektakla predstavili su Višnja Knežević, idejni začetnik, Neven Stojaković - organizator u ime udruge Propela te Ante Galić iz TZ Grada koja daje potporu kroz koncert Damira Keđe s bendom (odgođenim zbog lošeg vremena tijekom Adventa).
Posebnost nedjeljne manifestacije ljubavi bit će u činjenici da dio prihoda od prodanih lampiona ide na tri računa a da će biti više novaca zahvaljujući činjenici da su Vodičani ustupili lampione koje organizatori neće trebati kupovati. - Iz DVD Vodice i MNK Heroji 2007 dali  su nam  lamipone koji su se trebali pustiti u rujnu kao spomen na 10-godišnjicu kornatske tragedije.

I mi smo u Zadru trebali sudjelovati u tome ali je puštanje lampiona zabranjeno odozgo, kazala je Višnja Knežević i dodala kako su organizatori Srca Kornatskog pozvani u goste u Zadar.

Danas je u Boutiq hostelu Forum na Kalelargi počela prodaje lampiona. U nedjelju će štandovi na Forumu biti otvoreni od 17 sati. Preporučena donacije je 25 kuna, kazao je Stojaković.
U prodaji će, među poznatim Zadranima, sudjelovati i gradonačelnik Branko Dukić ali i do sada najviši među volonterima - Stojko Vranković, predsjednik HKS-a. Očekuje se i nogometaš Dinama Tomo Šokota.

- Ove godine treba nam još veća podrška. Dajmo sve od sebe da okupimo što veći broj ljudi kako bi zajedno napravili nešto dobro za ove obitelji, pozvao je Stojaković u ime organizatora ove velike humanitarne akcije.

Ona je namijenjena pomoći obiteljima obitelji iz Bibinja te Krajnc iz Rtine za čije probleme je javnost senzibilizirana preko medija. Za obitelj Dragaš iz Briševa, doznali smo od našeg mladog Zadranina Karla Korone, kazao je Stojaković koji je ispričao priču o obiteljima čiji su mlađi članovi Bojan Krajnc i Laura Dragaš imali hrabrosti javnost upoznati s neljudskim uvjetima u kojima žive.

Otac obitelji Krajnc, slovenski državljanin, došao se u Hrvatsku boriti kao dragovoljac u Domovinskom ratu. Mirovinu je odbio uz obrazloženje kako je mlad i sposoban raditi. Međutim, ubrzo se teško razbolio pa sada on i supruga, koja je također teško bolesna, s dvoje djece žive u kući bez grijanja koja prokišnjava. - Želimo im pomoći da imaju siguran krov nad glavom, kazao je Stojaković, najavljujući kako će akciju proširiti s upitom za pomoć  kod Peveca i Bauhausa.
U Briševu živi obitelj Dragaš s dvije kćerke, u kući gdje se jedino kuhinja grije dok su wc i soba na drugom kraju dvorišta.

Svijetlo u lampionima samo je putokaz za građane koji žele pomoći svojim donacijama. Za obitelji Krajnc mogu to učiniti uplatom na HR5224070003206698934, na ime Bojan Krajnc. Obitelji Dragaš u Briševu može se pomoći na broj računa HR8024070003104973657.

Treći račun pomoći obitelji bit će objavljen u izvještaju organizatora.