Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izvijestilo je kako je do 12. siječnja potpisano 544 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada. 

Podsjetimo, na poziv Ministarstva koji je zatvoren u siječnju prošle godine, zaprimljeno je 649 prijava od kojih je kriterije zadovoljilo njih 596. Iz Zadra je pristiglo svega 14 prijava, a ugovore vrijedne preko 18 milijuna kuna potpisali su upravitelji njih 11. 

Tvrtka UNIK kao zadarski kapitalac energetske obnove na natječaj je prijavila sedam zgrada, a od listopada do prosinca dodijeljeno joj je preko 10 milijuna kuna za obnovu njih šest na adresama: Splitska 8, Velebitska 2, Andrije Hebranga 1 i 9, Kralja Dmitra Zvonimira 10 ("Žuta kuća") i Zrinsko Frankopanska 12A. Za zgradu na Relji ugovor su potpisali s posljednjim danima 2017. godine. 

Prvi zadarski potpisnik ugovora je Obrt za Stambeno gospodarstvo Čačić, koji je u srpnju prošle godine dobio preko 4,5 milijuna kuna za dvije zgrade na adresama Franka Lisice 4 te Ivana Zadranina 2.

Osim velike uštede energije, energetskom obnovom dobiva se novi, ljepši izgled zadarskih pročelja, koji svakako diže vrijednost nekretnina. To su prepoznali i upravitelji stanova NOVA SUHA koji su prijavili tri projekta, a dosad su dobili oko 3 milijuna kuna za radove u ulicama Franje Tuđmana (11, 13, 15) te Ljudevita Posavskog (8 A,B,C,D). Dokumentaciju su pravovremeno prikupili i u Zara nekretninama, čiji je stručni tim prijavio dvije zgrade, a dodijeljeno im je 364 tisuća kuna za obnovu one na adresi Kralja Stjepana Držislava 15.

Osim dodjele posljednja 52 ugovora, čeka se otvaranje novog natječaja kojim će se vidjeti jesu li primjer prvih slijedili i drugi zadarski upravitelji zgrada.