Zavičajnom klubu Janko Mitrović prihvaćeno je financiranje projekta „Pokrenimo Zelengrad" kroz natječaj „Naš doprinos zajednici" koji provodi Zaklada Kajo Dadić iz Splita. Projekt će izravno poboljšati uvjete i kvalitetu življenja domicilnog stanovništva, povratnika i izletnika, što je prioritet Udruge koja djeluje u jednoj od najsiromašnijih lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Provedba akcije planirana je kroz tri mjeseca, kroz koja se planira izgraditi četiri stola zajedno s klupama i postaviti ih pored zgrade Područne škole u Zelengradu, koja se ne koristi kao škola već je dio pješačke rute obilježene smeđom turističkom signalizacijom.

- Mjesto na kojem planiramo postaviti stolove s klupama opremljeno je sadržajima poput komina, sanitarnog čvora te pitkom vodom iz gusterne. Jedino još nedostaju stolovi gdje bi korisnici mogli odložiti svoje stvari i konzumirati hranu. Uređenjem ovog mjesta uz obilježenu pješačku stazu također bi se potaklo mještane da iziđu iz kuća u prirodu, da razmjenjuju životna iskustva a djeci bi osiguralo mjesto za igru i opuštanje, navode iz udruge.

U prvoj fazi radili bi na nabavci potrebnih materijala te obradi pilanja, blanjanja i brušenja drvenih dijelova. Nakon što drveni elementi budu obrađeni, članovi udruge tehničke kulture Faust Vrančić i učenici Srednje škole Obrovac će iste obojiti. U drugoj fazi radit će se na obradi, sastavljanju i bojanju metalnih dijelova konstrukcije.

- Lokalna vlast zbog skromnog proračuna ne prepoznaje ovaj aspekt kao prioritet u samom gradu, koji vapi za ovakvim i sličnim sadržajima, a kamoli u dislociranim mjestima kao što je Zelengrad, navode iz Zavičajnog kluba Janko Mitrović.

Sudionici akcije su: Eko Kunovac, Eko Zrmanja, Zavičajni klub „JANKO MITROVIĆ" Zelengrad, Mjesni odbor Kruševo, Mjesni odbor Zelengrad, Udruga tehničke kulture Faust Vrančić, Turistička zajednica Grada Obrovca, Srednja škola Obrovac, NK Zrmanja, Foto video klub Zadar, Astronomsko astronautičko društvo Zadar, Matica Obrovčana i ostali zainteresirani sudionici.