Studenti u Hrvatskoj su nezadovoljni svojim fakultetima, a ja sam svojim prezadovoljna. Evo zašto!

Koliko je nezadovoljstvo obrazovnim sustavom u Hrvatskoj imali smo prilike vidjeti ovih dana kada je zbog zaustavljanja obrazovne reforme na ulice izašlo više od 30 tisuća građana. Mnogi moji prijatelji-studenti žale se kako su frustrirani zbog zastarjelog sustava obrazovanja na svojim fakultetima. Međutim, moje studentsko iskustvo potpuno je suprotno njihovu te sam stoga odlučila iznijeti ga javno. Porijeklom sam iz Rijeke, a želja da se kvalitetno školujem i nakon toga gradim uspješnu karijeru odvela me je do mariborskog Sveučilišta Alma Mater Europaea (AMEU) gdje studiram Projektni menadžment.

Po čemu se AMEU razlikuje od tipične, trome visokoškolske institucije u Hrvatskoj? Prvenstveno po tome što uspješno kombinira teorijsko znanje s praktičnim, ali i svojom fleksibilnošću da je studentima osigurala nastavu i polaganje ispita i u online varijanti. To mi je uvelike olakšalo teritorijalnu udaljenost od Rijeke do Maribora.

S obzirom da se radi o studiju Projektnog managementa, studenti svoje znanje grade kroz aktivan rad na projektima. Isto tako, Alma Mater je u suradnji s Apple poduzećem se pobrinula da svaki student dobije vlastiti Ipad sa svim potrebnim nastavnim materjalima. Na taj način, studenti ukoliko nisu u mogućnosti sudjelovati na nastavi uživo, tada predavanja mogu pratiti od kuće preko Ipada. Studij je koncipiran tako da je student slobodan raditi, razvijati uspješnu karijeru, te svoje ideje realizirati s vrhunskim profesorima koji su uvijek otvoreni za nove ideje i izradu novih projekata.
Spomenute vještine posebno se cijene posljednjih godina u Hrvatskoj, gdje su brojna javna i privatna poduzeća zainteresirana svoje projekte financirati iz europskih fondova. Sve više organizacija za postizanje poslovnih ciljeva koristi projektno usmjerene metode, te je potreba za iskusnim projektnim menadžerima sve veća.

Nedavna stručna ekskurzija u Bruxelles dodatno me je uvjerila da sam donijela dobru odluku upisavši studij na AMEU. Zahvaljujući svom fakultetu dobila sam priliku - kao i moji kolege - iz prve ruke doznati kako funkcioniraju Europski parlament i Europska komisija. Upoznali smo se s mogućnostima koje građanima nudi EU, bilo da se žele kvalitetno obrazovati ili unaprijediti svoje karijere, pokrenuti vlastiti biznis ili se, pak, zaposliti u europskoj administraciji. Jako smo zahvalni hrvatskom veleposlaniku Mati Škrabalu u stalnom uredu RH pri EU što nas je informirao kako funkcionira Europsko vijeće i kako se štite hrvatski nacionalni interesi u Bruxellesu. Kao studentici projektnog menadžmenta posebno su mi bile korisne informacije koje sam dobila na predavanjima o korištenju sredstava iz europskih fondova te programima kojima EU potiče obrazovanje i karijerno usmjerava studente.

Takav način obrazovanja među studentima se pokazao puno interesantnijim od tradicionalnog učenja. Studenti mogu proširiti svoje vidike i saznati na koji način se mogu zaposliti tijekom studija i odmah nakon završetka studija. Korištenjem modernih tehnologija te kvalitetnom komunikacijom između profesora i studenta Alma Mater je - shvatila sam u razgovoru s bivšim studentima - doprinijela brojnim uspješnim karijerama. O takvom načinu pristupa prema studentima i obrazovanju mogle bi razmisliti i druge visokoobrazovne institucije.

Kad sam istraživala ponudu studija čija diploma vodi ka perspektivnoj karijeri odabrala sam AMEU jer sam shvatila da studentima nude puno više nego slične obrazovne institucije u Hrvatskoj. Što Alma Mater nudi studentima svi zainteresirani će moći doznati na Danu otvorenih vrata 12. lipnja u Zagrebu, u hotelu Dubrovnik u 17 sati. Tamo će na sva njihova pitanja odgovarati kako profesori tako i bivši studenti, danas uspješni poslovni ljudi.