Zadranin Marin Pucar novi je predsjednik Uprave Podravke, koji će na tom mjestu zamijeniti Zvonimira Mršića, odlučio je Nadzorni odbor koprivničke prehrambene kompanije, javlja HRT.

Predsjednik Nadzornog odbora (NO) Podravke Dubravko Štimac kazao je da je NO jednoglasno donijelo odluku o imenovanju Pucara za predsjednika Uprave.

Jednoglasno je donesena i odluka o članovima Uprave, a to su Ljiljana Šapina, koja i sada radi u Podravci, Iva Brajević i Hrvoje Kolarić, koji su i sada u Upravi Podravke. Od 1. svibnja Upravi će se priključiti i Davor Doko (sada član Uprave AZ mirovinskog fonda), najavio je Štimac.

Ova dva dana upoznati smo s razmišljanjima svih dioničara, čuli smo i razgovarali s više kandidata za Upravu Podravke i odlučili se za ovu Upravu. To je bila jednoglasna odluka. Odlučili smo se za Upravu koja će nastaviti uspješno voditi ovu tvrtku u idućem razdoblju i povećati njenu vrijednost, kazao je Štimac.

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Luka Burilović, koji je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, ocijenio je kako su izabrali ključne i kvalitetne ljude koji poznaju sustav. Naglasio je da je Podravka iznimno važna tvrtka za državu. Podravka ima veliki potencijal i u iduće četiri godine mora još više ojačati i pokazati da može postati regionalni igrač i čak udvostručiti svoje potencijal i prihode. Očekujemo da sa sadašnje 4,5 milijardi kuna prihoda za četiri godine dosegne prihod od 7,5 milijardi kuna, rekao je.

Burilović se ispričao zbog dugog čekanja na konačno ime predsjednika Uprave Podravke. Ovo je iznimno važna tvrtka pa je i logično da smo dugo vijećali. Ovo su sve ljudi koji su iz Podravke, stručni su i dobro poznaju Podravkin sustav. To je iznimno važna tvtka za državu. Ona je prošle godine skinuta s popisa strateških tvrtki, ali je ipak jako važna, ima velik potencijal i u naredne četiri godine mora ojačati i pokazati da može postati regionalni igrač, dodao je.

Novi predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar kaže kako je izbor za njega velika čast i odgovornost, ali i velika obveza i za menadžment i sve zaposlenike - da se Podravka učini još boljom i uspješnijom. Uvjeren sam da u idućem razdoblju i strategijom, koja bi trebala biti definirana i usvojena za oko dva mjeseca, to Podravka definitivno može i hoće, rekao je Pucar, podsjećajući kako je radio u Podravci, poznaje tvrtku i njezine potencijale te mu neće trebati vrijeme za prilagodbu. Izjavio je i da je uvjeren kako Podravka može još više iskoračiti na globalno tržište te da najveći biser koji Hrvatska ima, a to je brend Vegeta, može i hoće postati globalni brend na svim svjetskim tržištima.

Pucar je u Podravci radio 12 godina, a bio je član Uprave te tvrtke u vrijeme afere Spice. Od 2012. godine bio član Uprave Zvečeva, a od studenog 2013. do rujna 2016. i predsjednika Uprave te tvrtke.

Nadzorni odbor odluku o novim članovima Uprave donio je nekoliko sati prije isteka mandata sadašnjim članovima. Naime, u ponoć istječe mandat predsjedniku Uprave Zvonimiru Mršiću te članovima Oliviji Jakupec, Hrvoju Kolariću i Ivi Brajević.

Sjednica na kojoj se odlučivalo o novom čelništvu potrajala je dva dana. Sjednica Nadzornog odbora jučer je trajala više od pet sati, a kako odluka nije bila donesena nastavljena je danas popodne.

Prije izbora se u medijima spominjalo da se članovi Nadzornog odbora-predstavnici države nisu mogli složiti o novom predsjedniku Uprave - hoće li to biti Gordan Kolak, blizak ministru obrane Damiru Krstičeviću, ili Marin Pucar, bivši direktor Zvečeva i nekadašnji član uprave Podravke. Na njegovu izboru, navodno, inzistirao je sam ministar državne imovine Goran Marić. Ministar Marić potom je izjavio da on nikoga ne "gura" te da on gospodina Pucara nikada osobno nije niti upoznao.

Nadzorni odbor Podravke ima devet članova, od kojih su četiri izabrani jučer na glavnoj skupštini. Većinu, četiri člana, u Nadzornom odboru imaju mirovinski fondovi, koji imaju i najveći vlasnički udio u Podravki, tri su predstavnika države, te jedan pravni stručnjak i predstavnica radnika.

Uz predsjednika NO Dubravka Štimca, predstavnici mirovinskih fondova su i Petar Vlaić, Dinko Novoselec i Damir Grbavac, dok državu u tom tijelu predstavljaju Marko Kolaković, Slavko Tešija i Luka Burilović. Tri predstavnika države i Grbavac za članove tog tijela izabrani su jučer na skupštini.

U Nadzornom odboru Podravke su i pravni stručnjak Petar Miladin te predstavnica radnika Ksenija Horvat.

Prema podacima s kraja prošle godine, mirovinski fondovi vlasnici su 49% dionica koprivničke kompanije, država drži 25,4% dionica, ostali dioničari 22,7%, a 2,8% je trezorskih dionica.

Grupa Podravka je u 2016. godini ostvarila neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je 54,7% više nego godinu dana prije, bez utjecaja jednokratnog konsolidacijskog efekta Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015. godini. Prihodi od prodaje su iznosili 4,18 milijardi kuna, i povećani su 15,4% u odnosu na godinu ranije.