Iz Grada Zadra ne tako davno najavili su dolazak pametnih semafora. Glavna bi im namjena trebala biti smanjenje gužvi na frekventnim raskrižjima, povećanje sigurnosti u prometu, posebice za one najugroženije - pješake.

U Zadru je 31. listopada 2016. godine nakon višegodišnjih radova i pregovora sa stanarima iz Ulici Borka Šarlije Kese konačno otvoreno križanje te ulice sa Splitskom.

Riječ je o jednom od najfrekventnijih križanja u gradu. Do prije nekoliko dana semafori su radili uobičajeno. Istina, stvarale bi se gužve u Splitskoj i na Putu Biliga za vrijeme trajanja crvenog svjetla. No, netko je odlučio napraviti male preinake bez da o tome izvijesti javnost, ali i policiju. Te su preinake pokušaj smanjenja opterećenja prometa na spomenutoj glavnoj prometnici Splitska-Bili Brig.

Naime, tragom pritužbe građanina pješaka koji je primijetio da se ne pali zeleno svjetlo pješacima na pješačkom prijelazu Splitske ulice na spornom križanju i upita komu se obratiti, sami smo se odlučili uvjeriti u istinitost prijave.

Automobilima su se zelena svjetla palila u predviđenim intervalima, dok je na pješačkom prijelazu, kojeg koriste i brojni školarci koji idu i vraćaju se u OŠ Stanovi, non-stop bilo crveno.
Pitali smo policiju što je građanima činiti u ovakvim situacijama. Uputili su nas na Grad Zadar, a nakon našeg pojašnjenja kako će policija brže razbiti administrativne prepreke od „običnih" građana, odlučili su nam, eto, pomoći i saznati o čemu je riječ.

Odgovor je: Pješaci trebaju pritisnuti tipkalo nakon čega će im se upaliti zeleno svjetlo. Do tada će im stalno biti upaljeno crveno. O svemu tome stoji obavijest na stupu semafora.

Obavijest glasi: Pritisnite! Dakle tamo negdje gdje neki vole staviti obavijest o prodaji drva i najmu stana ili zalijepiti naljepnicu TZ 1965 piše kao i brojnim drugim semaforima - pritisnite!

Čuli smo za "botun" kojeg treba pritisnuti da bi se dobila prednost prolaska i smanjilo vrijeme čekanja, ali od kada to pješaci nemaju niti sekundi prostora namijenjenog njima, nego ga dobivaju tek kada ponesu naočale i pročitaju što piše, ili nauče čitati poput prvašića koji su jutros bojažljivo buljili malo u semafor na kojem je stalno crveno, malo u automobile čekajući da im se netko smiluje i pusti ih.

I sve to bez obavijesti od strane izvođača radova, Grada, policije.

Je li ovo put prema pametnim semaforima ili glupost procijenite sami, ali da je još jednom interveniralo u javni prostor i donijela odluka koja iz korijena mijenja naše životne navike, a da se pri tome javnost nije obavijestila to je činjenica.

Novo:

Iz Grada Zadra oko 10 sati dobili smo infromaciju kako se radi na poboljšavanju protoka vozila i pješaka po kojemu bi sofisticirani sustav upravljao svjetlosnom signalizacijom. Kažu kako će za vrijeme opterećenja prometa u sporednim ulicama (Jakova Šubića de Cezana i Borka Šarlije Kese) semafori raditi u normalnim intervalima i da će se tada uredno paliti i zeleno svjetlo pješacima. Kada u sporednim ulicama ne bude automobila semafori će davati prednost vozačima koji se kreću Splitskom ulicom te Putom Biliga. Tada će pješacima biti upaljeno cvreno svjetlo. Tada je potrebno pritisnuti tipku koja će u najbržem roku crveno svjetlo pretvoriti u zeleno.

Jutros smo svjedočili kako unatoč gužvama na sporednim ulicama nije bilo intervala u kojima se pješacima palilo zeleno svjetlo. Iz Grad su obećali da će provjeriti o čemu je riječ.

Do tada bi, da se izbjegnu tragične posljedice, u vrijeme najvećih gužvi, odlazaka na posao i šklolu i povratka kući, u sve valjalo uključiti prometnu policiju i osigurati siguran prolazak pješacima, makar im netko davao naputak da pritisnu tu tipku o kojoj u ovise životi onih koji prelaze cestu.