ZADAR- Predsjednik Etičkog povjerenstva pri Državnom izbornom povjerenstvu, akademik Zvonko Kusić (predsjednik HAZU) odmah se očitovao na pritužbu Akcije mladih da je došlo do zloupotrebu dostupnosti službenih adresa elektronske pošte od strane HDZ-a.
Etičko povjerenstvo DIPa odgovorilo je na prigovor Akcije mladih u ime koalicije Jedina opcija, Živog zida, Promijenimo Hrvatsku, Frankera i Akcije mladih. U tom je odgovoru utvrđeno "da je upotreba osobnih podataka...koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi, ali za druge namjene, protivna Izbornom etičkom kodeksu (toč. II.6)".
Ali kako EP nije ovlašteno za zaštitu osobnih podataka, nisu u stanju ni ocijeniti je li i nije povrijeđen Etički izborni kodeks. Pošto se iznosi sumnja u neovlašteno prikupljanje osobnih podataka, akadmik Kusić u svom odgovoru savjetuje da se Am obrati neovisnoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka u čijoj je to  domeni. EP se time očitovalo na slučaj korištenja "domena javnih uinstitucija za promidžbu čelnika HDZ-a.
Akcija mladih u ime Jedine opcije uputila je jučer Etičkom povjerenstvu "sporni email iz kojeg je vidljivo je da je na adresu javne institucije Sveučilišta u Zadru, gdje su osobni podaci zakonito prikupljeni za potrebe rada javne institucije u visokom obrazovanju, poslan izborni promidžbeni spot HDZ-a tj. njihovog čelnika Andreja Plenkovića".

Usput ne znamo zašto bi gledali njegovu izjavu kad je isti taj dan potvrdio da je lažac budući je izričito rekao (u dnevniku RTLtelevizije) da "se koriste privatne adrese", a bio je upozoren da to nije tako?, navodi u priopćenju za javnost vijećnica AM, Marjana Botić, koja je tajnica jednog odjela na Sveučilištu u Zadru.

Ona tvrdi kako se preko Ministarstava znanosti, u kojima tehničku vlast ima koalicija HDZ- a i Mosta, koriste podaci za protuzakonitu izbornu promidžbu čelnika HDZ-a.