U sklopu Career Boostera, koji je trajao tri dana na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, jučer je održan panel na temu "Biti uspješan poduzetnik". Na panelu su o svojim počecima u poduzetništvu govorili Andrey Shtylenko, poduzetnik porijeklom iz Rusije, Marko Mišulić, osnivač Rentlia te Mladen Malik, direktor tvrtke Elektronski Zadar.

Okupljene studente poduzetnici su svojim životnim i poslovnim pričama pokušali motivirati na poduzimanje prvog koraka prema ostvarivanju svojih ideja.

Prvi dodiri s poduzetništvom

Mladen Malik se nakon 20 godina rada u inozemstvu vratio u Zadar 2006. godine i osnovao internet portal eZadar. To je prvi news portal u Europi koji je započeo s objavom svakodnevnih fotogalerija.

- Uvijek su mi nedostajale sličice iz Zadra, a kad sam se vratio imao sam dvije varijante - ili loviti ribe ili prenijeti svoje iskustvo. Skupila se ekipa i u tri mjeseca nastao je eZadar, portal koji će dogodine proslaviti deseti rođendan.

Marko Mišulić u Zagreb je otišao zbog obrazovanja, a zaposlio se već na drugoj godini Ekonomskog fakulteta.

- Nakon osam godina rada, nisam više uživao. Zadar mi je previše nedostajao, a ideja o Rentliu živjela je u meni otkad smo obiteljski bavili iznajmljivanjem apartmana.

Dao je otkaz na poslu, vratio se u Zadar i prije dvije godine osnovao Rentlio, web aplikaciju koja iznajmljivačima apartmana, soba, vila, malim hotelima i B&B-ima eliminira stres i administraciju.

- Danas sam jako sam sretan i uživam u ovome što radim.

Andrey Shtylenko za sebe kaže da je u počecima bio najgori poduzetnik.

- Introvertni sam tip osobe, no na sreću imao sam prijatelja koji je bio moja totalna suprotnost. On je znao prodavati proizvode, dok sam se ja bavio programiranjem.

U zadnjih 10-ak godina Shtylenko je u Rusiji, Europi i SAD-u pokrenuo veliki broj e-commerce tvrtki. Trenutno živi u Hrvatskoj i mentor je u brojnim regionalnim startup inkubatorima i akceleratorima, a također i održava razne radionice vezane za profesionalni razvoj, komunikaciju i networking za studente i poduzetnike.
- Nikad nećeš najbolje uspjeti iz prvog puta, moraš se truditi i pokušati iznova!, poručio je.

Često se govori da je poduzetnička klima u Hrvatskoj izrazito nepovoljna, a kao glavni nedostatak navodi se neučinkovita administracija.

- Nije ni drugdje puno bolje, ima i tamo papira, rekao je Malilk.

Mišulić se složio te poručio da je bolje pričati o pozitivnim stvarima, a ne stavljati fokus na probleme.

- Možemo plakati ili možemo nešto napraviti. Svakako, ima stvari koje treba mijenjati, ali ima ih svugdje!

Faktor koji stvara uspješne poduzetnike

- Bitan faktor kod mladih je ideja. Imate ideju, imate energiju, pronađite tim! Vi možete osvojiti cijeli svijet, poručio je studentima Malik, fasciniran znanjem kojim su pokazali na case studyju dan ranije.

Prema mišljenju Marka Mišulića, hrabrost je jedan od odlučujućih faktora u ostvarivanju uspjeha.

- Ja još nisam ni blizu onoga što je prema stereotipnim shvaćanjima uspješan poduzetnik, no iz vlastite perspektive - ja sam najuspješniji. Trenutno smo na dobrom putu, ali ako naša ideja i ne uspije, otvorile su stotine drugih vrata. I sve zato što me nije strah! Najbitnije je promijeniti ono što vas ne čini sretnim. No, to ne znači da svatko treba osnivati tvrtke, već pronaći posao na koji će svaki dan sretan odlaziti. Taj osjećaj slobode koji sam osjetio kad sam dao otkaz na poslu u kojem nisam uživao te sreća koju danas osjećam dok radim - iz te perspektive ja sam najuspješniji.

Andrey Shtylenko studentima je poručio da se ne boje neuspjehe.

- Ako i ne uspiješ, iza tebe ostane priča. Ne idite za rezultatima, već za iskustvima - ona čine život lijepim. Dobre stvari se događaju izvan ugodne zone.

- Samo trebate slijediti svoje snove i one "leptiriće", zaključio je Malik.

Tijekom tri dana održavanja Career Boostera, zadarski studenti mogli su se okušati u case studyjima te kroz niz predavanja uvidjeti koje im se mogućnosti nude na tržištu rada. Jedinstven je to projekt Start Up udruge koji studentima i mladima omogućava da steknu znanja i vještine potrebne za brži i lakši ulazak na tržište rada.

Sudjelovali su Boutique Hostel Forum, Rentilo, COIN, Media Zadar, Andrey Shtylenko, OVB Allfinanz Croatia, eZadar, Cinaz, Turisticus, CISOK, Volonteri i drugi.