ZADAR - I prije nego li su otvorene kuverte s prijavama kandidata za direktora ureda TZ Grada zadarskim kuloarima pronijelo se ime Ante. Neki su mislili kako se radi o Anti Galiću, stručnom suradnik koji već dvije godine radi u uredu.

Međutim, uvjet natječaja je tri godine rada na rukovodećim mjestima te obavezno poznavanje jednog svjetskog jezika. Ima li te uvjete Ante, ali Ante Rados, jedan od sedmorice kandidata sa službenog popisa kojeg je javnost dobili iz TZ Grada Zadra. Osim što je uspješan voditelj klape Kožino, on već tri godine radi u Srednjoj školi knez Branimir u Benkovcu. Tamo predaje glazbenu kulturu, vodi zbor te ekonomsku grupu predmeta. Završio je turizam na Ekonomskom fakultetu u Opatiji, ali se s turizmom nikada nije bavio.  Na tu činjenicu naša je redakcija prije 10 -tak dana upozorena u anonimnom pismu jedne Zadranke. Prije rada u školi, Rados je imao svoj strojarski obrt.

To što je vodio vlastiti obrt, u Hrvatskoj turističkoj zajednici prihvaćaju kao potvrdu da zadovoljava uvjet o  tražene tri godine na rukovodećim mjestima.  Slična situacija je bila s referencama jednog kanidata za direktora Županijske TZ.
I tu je ključni problem ne samo zadarskog već i drugih natječaja prema Zakonu o turističkim zajednicama kojeg je navodno uspješan bivši ministar  turizma Darko Lorencin mijenjao više od pola mandata, ali ga nije promijenio.

Pa direktor turističkih zajednica može doslovno biti osoba iz bilo koje struke. Važno je da ima tri godine iskustva na rukovodećim mjestima, a mogao je voditi i strojarski obrt.
Od sedmorice prijavljenih kandidata samo trojica ima veze s turističkom branšom. Uz Tomislava Letinića koji je radio u više hotela, bivšeg predsjednika Vijeća TZ Branka Ganzulića te aktualnog direktor benkovačke TZ Vanje Čvrljka. Ostali su bankari, odnosno telekomunikacije.

Veliko je bilo zanimanje javnosti za pitanje tko će biti direktor TZ Grada, a još veća turističke branše u Zadru. Kao i za mjesto direktora Županijske TZ, i na ovom natječaju izostala su imena poznatih turističkih djelatnika, od koji su neki poput Zdenka Mičića i Meri Matešić bili na najvišom dužnostima i poslu u hrvatskom turizmu. Slobodan je i Igor Čupahin, Ivo Milić, a sve su to provjereni kadrovi iz sustava s međunarodnim iskustvom.
Zbog čega nitko od njih nije se javio na aktualni natječaj, a ne da se političko kadroviranje nameće struci, pitanje je sadašnjosti i budućnosti zadarskog turizma.