Nakon pet godina stečaja i brojnih zavrzlama brodogradilište Nauta Lamjana ipak će ove godine čini se uspješno izaći iz stečaja i nastaviti rentabilno poslovanje sa 25 radnika. 

Takav se ishod predviđa na temelju stečajnog plana, čije se službeno predstavljanje očekuje na skupštini vjerovnika prije ljeta, potvrdio je za Poslovni.hr stečajni upravitelj Alein Khan.

 - Nakon dovršetka stečaja predviđa se nova emisija dionica Naute Lamjane, a preuzela bi ih Marina Preko, pojedinično najveći vjerovnik, koja bi tako postala većinski vlasnik, kaže Khan dodajući da bi se ostali vjerovnici namirili u 50%-tnim iznosima u roku pet godina, uz dvije godine počeka. No, prije te skupštine očekuje se održavanje još jedne, a ona će biti sazvana u veljači. Na njoj će se vjerovnici trebati izjasniti o prijedlogu izvansudske nagodbe, koju je zbog 56 milijuna kuna teške tražbine, a priznate u tom stečaju, stečajnom upravitelju dostavila Erste banke.

Riječ je i o tražbini koja je u međuvremenu prodana Marini Preko, tvrtki koja je i sama u vlasništvu bivšeg, a čini se i budućeg vlasnika škvera u Kalima - tvrtke Jupiter Adria.

Naime, Erste banka, razlučni vjerovnik protiv kojeg škver vodi parnicu temeljem pobijanja pravnih radnji prije pokretanja stečaja, kaže stečajni i dalje zainteresirana za suradnju s Jupiter Adriom, predlaže okončanje parnice. To bi značilo povlačenje škverove tužbe, dok bi banka snosila sve dosadašnje sudske troškove.

- Ta nam parnica više ništa ne znači, komentirao je Khan, pojašnjavajući da bi je u cilju okončanja stečaja trebalo obustaviti. 

No, ističe dvije stvari: odluku o tome donijet će vjerovnici, a pored toga i činjenicu da su radnici još lani prodali svoja potraživanja tvrtki Jupiter Adria, zbog čega se, kaže, "više ne mogu promijeniti odnosi snaga na skupštini vjerovnika."

U prvih 6 mjeseci 2015. godine brodogradilište Nauta Lamjana imalo je vrlo uspješnu sezonu, te je poslovalo s 2,2 milijuna kuna dobiti.