Antifašistička akcija Zadar otvorila je svoj Facebook profil iz kojeg se vidi da upravo skupina ljudi okupljena oko ove inicijative stoji iza dva grafita koja smo jučer objavili na portalu 057 info: Podsjetimo na jednoj od zapuštenih zgrada Tankerkomercove marine naišli smo na natpise: "Bolje Velimir Škorpik nego Velimir Bujanec" i " Slijepa naša Domovino".

Pregledom Facebook profila posve je jasno kako je cilj skupine borba protiv najvećeg zla čovječanstva fašizma sa sprejem i piturom u ruci.

Brojne su fotografije prekriženih kukastih križeva i ustaških simbola i parola, kao i grafita koji podsjećaju na heroje NOB-a.

"Ulica Ive Lole Ribara" - grafit je napisan na samoj Kalelargi pored zgrade HNK Zadar. Dva su grafita sličnog sadržaja, s drugim osobama u naslovnim ulogama, napisana su na zidovima škola koja su nekad nosila imena heroja NOB-a: "Nenad Parenta heroj a ne zločinac" i "Velimir Škorpik heroj a ne zločinac". Na ovaj drugi netko je napisao ime ustaškog poglavnika Ante Pavelića na što je Antifašistička akcija dopisala, "Ante Paveliću pošto Dalmacija?".

U Ulici Stjepana Radića ispisan je grafit: "Bit ćeš opet Marka Oreškovića", a u Bana Josipa Jelačića: "Ulica Blaža Valjina - domoljuba i antifašista".

Akcija stoji i iza grafita "Uvik Hrvat nikad ustaša".

Na svom profilu Antifašista akcija Zadar objavljuje i biografije zadarskih heroja NOB-a kao što su Ante Banina, Nenad Parenta i Velimir Škorpik.

Intervenirali su i na grafit koji je na ulazu u grad na Bulevaru slao poruku izbjeglicama da nisu dobrodošli. Pretvorili su ga u grafit dobrodošlice i ispravili gramatičke pogreške autora originala.