Usprkos ponekoj sasušenoj grani, Zeleni hrast, svima poznato zaštićeno stablo u Islamu latinskom, još će dugo uljepšavati krajolik, smatraju u Javnoj ustanovi za zaštićene dijelove prirode na području zadarske županije, Naturi Jaderi.

Zeleni hrast je zaštićen prije svega zbog svoje starosti, koja se procjenjuje na više od 250 godina, svog impresivnog izgleda i zanimljivih morfoloških karakteristika. Ime je dobio po tome što je zelen dugo u zimu. Spominje se u dalekoj povijesti, ali je najvjerojatnije današnji hrast treća ili četvrta generacija starog Zelenog hrasta od prije tisuću godina. Uz Zeleni hrast su vezane mnoge narodne legende i tradicije. Znanstvena ispitivanja su pokazala da je križanac, hibrid cera i hrasta plutnjaka, što je potvrdila i DNA analiza.

Teško je zamisliti da bi krajolik jednoga dana mogao ostati bez ovako impozantnog ukrasa, pa nije čudno što je sušenje nekoliko grana izazvalo uzbunu. Stanje nije alarmantno kaže v.d. ravnatelj Nature Jadere, Mirko Đinđić: Pa nije ništa alarmantno, nema potrebe da se diže neka velika bura. Naime, priroda ima svoje cikluse, tako se i na zelenom hrastu pojavljuju često, dali gusjenice, dali napad španjolskog vranca, uvijek ima nešto.

Djelatnici Nature Jadere redovito obilaze stablo i proveravaju u kakvom je stanju. Upravo za posljednjeg obilaska zamijećene su djelomično osušene grane, kaže Đinđić: Ne možemo biti u potpunosti sigurni jeli te grane treba odrezati i gdje ih treba odrezati, pa smo još prije više od mjesec dana naručili stručni monitoring tvrtke "Stablo san" iz Velike Gorice, koja će napraviti stručnu analizu, predložiti mjere i vidjet ćemo koja je dijagnoza i kakva će biti daljnja terapija.

Zeleni će hrast još dugo biti na svom mjestu, uvjeren je Mirko Đinđić, a pravu dijagnozu i način liječenja saznat ćemo za 10-tak dana.